Winningsplan aardwarmteproject Maasdijk gepubliceerd

De putten zijn geboord en de boortoren wordt van Maasdijk verplaatst naar project Polanen in Monster. Als alles goed gaat, wordt er over een aantal maanden vanaf de locatie Maasdijk gestart met het leveren van aardwarmte aan telers in Maasdijk. Daarvoor moet eerst nog gekeken worden of aan alle voorwaarden is voldaan, waaronder het verkrijgen van een winningsvergunning en een winningsplan, zo deelt Aardwarmte Maasdijk in onderstaande update.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het ontwerp-instemmingsbesluit voor het winningsplan van Maasdijk gepubliceerd. Het winningsplan beschrijft de uitwerking van de ondergrondse activiteiten tijdens het winnen van aardwarmte.

Informatiebijeenkomst
Om meer informatie te geven over het instemmingsbesluit organiseert het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een informatiemarkt over de winning van aardwarmte op 13 april aanstaande. Inwoners kunnen tijdens deze markt vragen stellen en in gesprek gaan. Belanghebbenden zoals omwonenden hebben de mogelijkheid hun zienswijzen in te dienen op het conceptbesluit van EZK voor het winningsplan.

Veel onderzoek
Om alle gegevens boven tafel te krijgen is onderzoek uitgevoerd en zijn diverse partijen en mensen vanuit HVC ingezet. Charlotte de Wijkerslooth: “Het is een intensief traject en dit is dan ook echt een hele belangrijke stap.”

In de vergunning staat hoe HVC aardwarmte wil gaan winnen. Zo is de geologie van de laag waaruit gewonnen beschreven, net als de aanwezige of te bouwen infrastructuur, de stoffen die worden gewonnen en de plannen om de winning in de toekomst te optimaliseren.


Boorwerkzaamheden

Voorwaarden winning aardwarmte
Charlotte, exploratiemanager geothermie bij HVC, is al enkele jaren bezig met de voorbereidingen. “Het is een vervolg in het proces, om echt aardwarmte te gaan produceren. Maar daarvoor moet je wel aan allerlei voorwaarden voldoen. We zijn begonnen met een opsporingsvergunning om te kijken of het wel mogelijk was om in Maasdijk aardwarmte te produceren. Het gaf ons het alleenrecht om in het afgesproken opsporingsgebied bodemonderzoek te doen naar aardwarmte op een diepte van meer dan 500 meter.” 

De aardwarmte-installatie
De aardwarmte-installatie in Maasdijk bestaat uit in totaal 3 productieputten en 3 injectieputten (drie doubletten) met daartussen een gas-/waterscheider, gasverwerkingsinstallaties en een aardwarmtecentrale met filters en warmtewisselaars. De aardwarmte wordt via een warmtewisselaar afgegeven aan het warmtenet waarmee de lokale glastuinbouw van duurzame warmte wordt voorzien. Na afgifte van de warmte wordt het afgekoelde water via een injectieput weer in de grond geïnjecteerd.


Start van de boorwerkzaamheden in Maasdijk

Bron: Aardwarmte Maasdijk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.