Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plantenkweker heeft met Tophangpotten.nl een ‘good verhaol’

Zelf jaarrond hangpotten kweken en deze ook zelf aan de man brengen en versturen naar consumenten door heel het land, dat doet eigenlijk helemaal niemand. Nu heeft plantenkwekerij Knippenberg &Eijkenboom uit het Limburgse Sint Odiliënberg die hangpotten al jaren, maar om deze ook, voorzien van een handgeschreven kaartje en een unieke doos weer terug te sturen en tot aan de voordeur te brengen, moest er nog e.e.a. gebeuren. Dat e.e.a. is nu voor elkaar en sinds afgelopen jaar is Tophangpotten.nl een feit.


Richard Cox en Ruud Eijkenboom

Knippenberg & Eijkenboom is met het eigen plantencentrum sinds jaar en dag een begrip in de regio. De afgelopen jaren werden beleefd als een soort achtbaan en hebben een aantal zaken in een stroomversnelling gebracht. Met corona viel de verkoop weg en toen deze in het voorjaar in de rest van het land een hoge vlucht nam, moesten de kwekers in de grensstreek nog altijd hun Duitse klandizie, die toen de grens niet over mocht, missen. Online verkoop werd plots heel belangrijk, terwijl meer recentelijk de hoge energieprijzen ook dwongen tot een versnelde verduurzaming van de bedrijfsvoering.


Planten worden opgezet

'Zo wil ik niet werken'
Toen een jaar of wat geleden Richard Cox in het bedrijf kwam, was dat als het ware het laatste duwtje in de rug om het idee voor Tophangpotten.nl, dat Ruud naar eigen zeggen al jaren in het hoofd had, bij de horens te vatten. Ruud heeft in het verleden zelf bij zo’n beetje alle schakels in de groene keten gewerkt. Hij wist daarom vooral wat hij niet wilde. ‘In de online verkoop maken partijen als Topbloemen en Fleurop de dienst uit, terwijl de kleine kweker en lokale bloemist nauwelijks nog een boterham kan verdienen’, weet Ruud. ‘Zo wil ik niet werken.’


Blik in het tuincentrum

Creatieve duizendpoot
Het moest kortom uitkunnen met een klein team, een persoonlijke benadering, een band met de klant en zowel een redelijke kostprijs als een redelijke marge. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat dit met Tophangpotten.nl naar eigen zeggen toch gaat, heeft, naast de ondernemersgeest van Ruud, een aantal factoren.

Richard is een creatieve en ook commerciële duizendpoot die projecten als de aanleg van zonnepanelen of het creëren, laten maken, versturen en zelfs weer inzamelen van eigen verpakkingsdozen initieert en op de rails zet. Het online gebeuren heeft men zich de afgelopen jaren eigen gemaakt, de energievraag is eveneens door externe factoren sterk beperkt en verduurzaamt.

Tot slot, zo willen beide heren graag benoemen, is de samenwerking met de potgrondleverancier Primasta uit Asten en vooral met de leverancier van de potten Van Krimpen, die gebruikte potten ophaalt en recyclet, een belangrijke hulp en inspiratiebron geweest in het opzetten van deze nieuwe tak van sport.


Teruggekomen potten worden ingezameld en opgehaald door Van Krimpen

Kosten? Niet méér dan een bos bloemen
Knippenberg &Eijkenboom heeft jaarrond hangpotten beschikbaar. Het leeuwendeel is uiteraard bestemd voor het komend seizoen, maar ook in de zomer, de herfst en zelfs in de winter zijn bloeiende bloemmengsels beschikbaar. Deze kosten ‘niet méér dan een bos bloemen’ maar bloeien 90 dagen. De afzet geschiedt geheel in eigen beheer, er wordt niets geveild of op contract verkocht. Bestelt een klant een hangpot, dan wordt deze meegestuurd met de post of, als het enigszins in de buurt is, persoonlijk geleverd. De klant wordt aangespoord de doos weer in te leveren (er wordt druk gebouwd aan een steeds groter wordend netwerk van inleverpunten), voor elk exemplaar belooft Tophangpotten.nl 5 euro te schenken aan een goed doel naar keuze. De hoop is natuurlijk dat een steeds groter aandeel terugkomt, voor nu is dat ongeveer 2 op de 10.

Naast de hangpotten bestaat het assortiment van Knippenberg &Eijkenboom uit een grote verscheidenheid tuinplanten. Ongeveer de helft van het bedrijf – de kas meet zo’n 1.5. ha – is open voor het publiek en ingericht als tuincentrum. Hier kan de consument ook tropische planten, potten en potgrond kopen. Sinds kort wordt er alleen nog maar met de seizoenen meegeteeld, dus zonder een beetje stoken in het voorjaar om eerder aan de markt te zijn. Van de nood is een deugd gemaakt door überhaupt de gasleiding af te sluiten en de elektra wordt sinds kort geleverd door zonnepanelen. ‘Op die manier hopen we naar de toekomst toe de regio van kwalitatief sterke en betaalbare planten, en natuurlijk vooral hangpotten, te kunnen blijven voorzien.’

Voor meer informatie:
Tophangpotten.nl
Richard Cox
M: 06 29254098
[email protected]
www.tophangpotten.nl