Frankrijk gaat miljoenen steken in moderniseren kassen

Op 1 maart introduceerde de Franse minister van landbouw een groot ontwikkelings- en investeringsplan om de productiecapaciteit van de sector te verhogen. Nu is Frankrijk voor de helft nog afhankelijk van import van groenten en fruit. De Fransen willen ook duurzamer gaan produceren en kiezen nadrukkelijk ook voor modernisering van kassen. Dat schrijft Agroberichten Buitenland.

In 2035 wil Frankrijk haar zelfvoorzieningsgraad opgekrikt hebben tot 60%. In 2030 moet de eerste 5% stijging gerealiseerd zijn. 

Naast bestaande financiële steun voor onderzoek en innovatie, Europese en regionale steun, zal financiering worden ingezet vanuit het programma FRANCE 2030, een groot investeringsfonds dat enigszins vergelijkbaar is met het Nederlandse Groeifonds.


Scherming in een bouwproject van de Nederlands-Franse kassenbouwer Horconex

100 miljoen voor duurzamere kassen
Concreet wordt vanaf 2023 400 miljoen euro vrijgemaakt, waarvan 100 miljoen euro bestemd is voor groenten- en fruittelers om nieuwe technologie aan te schaffen, zoals machines en materieel voor de modernisering van kassen. Dit is er o.a. op gericht productie aan te passen aan de nieuwe klimaatomstandigheden, en water- en energieverbruik te verminderen. Dit alles in samenwerking met de regio's en alle lokale overheden.

De subsidieaanvraagbalie die op 6 maart 2023 openging, is slechts een eerste stap. In het voorjaar wordt een tweede loket geopend met andere apparatuur gericht op de thema's: vervanging van chemische inputs, vermindering van broeikasgassen, afvalbeheer, circulaire economie, verbetering van dierenwelzijn en van de arbeidsomstandigheden.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.