Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: "Verdere trendmatige daling TTF-gasprijs niet verwacht"

De TTF-gasprijs is weer nipt boven de 50 eurogrens komen te liggen de afgelopen dagen. Dit weekend en volgende week belooft het kouder te worden met een gure wind uit koude regio's. Echt schrikken doet het de energiemarkt niet, maar meer gestookt in de kassen zal er wel moeten worden. Schrikken doet mogelijk wel politiek Den Haag als vandaag een rapport over gaswinning in Groningen naar buiten komt. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 ligt vrijdagochtend net iets boven de 50 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De EPEX-elektriciteitsprijzen stegen meer als gevolg van weinig wind en aanstaande kou (daardoor is er meer gas nodig voor elektriciteits-opwekking, zoals ook te zien is in onderstaande grafiek uit een tweet van Martien Visser). Energiespecialisten van AgroEnergy wijzen erop in hun wekelijkse update. De reactie van de gasmarkt op de aanstaande kou noemen zij 'vooralsnog relaxed'. 

In de update stippen de energiespecialisten zoals gewoonlijk veel ontwikkelingen tegelijk aan. Zo valt het hen op dat 'voor het eerst deze winter' de Duitse daggasprijs onder de Nederlandse TTF-daggasprijs lag. De reden? Eigen LNG-import. 

Voor komende week verwacht AgroEnergy weinig grote prijsveranderingen. Een verdere trendmatige daling van de gasprijs wordt niet verwacht. Met minder wind, maar wel meer zon in de voorspelling en lagere temperaturen wordt er meer beweging in de elektriciteitsprijzen verwacht. 

Nog iets verder vooruitkijkend tenslotte stelt men dat er 'in een nieuw wereldwijd marktevenwicht structureel geen lagere prijzen zijn te verwachten.' "Het meest belangrijke tijdvak van dit moment is winter ‘23, deze handelt nu rond 56 €ct/m3." Lees hier de hele analyse.

Bij BNR stelt econoom Edin Mujagic dat 'de energieprijs eigenlijk alleen maar omhoog kan'. "De grote vraag is of de energietransitie inflatie gaat aanwakkeren, of er juist voor gaat zorgen dat de prijzen wat minder hard gaan stijgen."

Verder komen we tegen in het nieuws:

  • politiek Den Haag en Groningen in afwachting van publicatie onderzoeksrapport over Groninger gaswinning vanaf 12.00 

  • uitvoerend directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap blikt terug op 1 jaar inval van Rusland in Oekraïne en de gevolgen voor de energiemarkt.

  • CDA Tweede Kamerlid Henri Bontenbal vroeg minister Rob Jetten van Klimaat en Energie naar hoe hij kijkt naar het gevaar dat biogasproducenten met een WKK als gevolg van een inframarginale prijscap failliet gaan. Jetten zegt toe de hoogte van het prijsplafond voor biogas-WKK-installaties op te hogen naar 285 euro per MWh om zo ook hier 'alleen overwinsten af te romen'. Het prijsplafond lag op 240 euro per MWh. Met 285 euro komt het plafond gelijk te liggen aan het plafond in Duitsland. Daar werd een onderzoek gedaan waarnaar ook door Jetten is gekeken.

  • de wekelijks Haagse update over gas- en olievoorraden volgt hier voor gas en hier voor olie