Geothermie Nederland mist correctie voor koppeling aan gasprijs in SDE++

De SDE++ openstellingsronde van dit jaar vindt plaats van 6 juni t/m 6 juli 2023 met een budget van €8 miljard. Dat is in een Kamerbrief onlangs bekend gemaakt. Zogenaamde 'hekjes' in de regeling, die stukken budget afbakenen voor specifieke projecten, zorgen voor meer kansen voor aardwarmteprojecten, stelt branchevereniging Geothermie Nederland. 

Men is 'blij' met een aantal punten in de regeling en die ook genoemd zijn in een publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). "Er is rekening gehouden met de stijging in materiaalkosten en inflatie, en met de noodzakelijke extra kosten voor geothermie in de gebouwde omgeving. Ook is er geadviseerd om meer flexibiliteit via een volloopscenario toe te laten. Daarnaast verwelkomen we het speciaal gealloceerde budget voor het lage temperatuurdomein waarin geothermie concurreert." Hiervoor is 750 miljoen euro gereserveerd.

Toch zijn er nog zaken die missen in het advies, volgens Geothermie Nederland. "We zouden graag zien dat in de subsidiebedragen rekening wordt gehouden met de hoge kosten voor het noodzakelijke seismisch onderzoek bij geothermieprojecten. Ook is er nog geen herziening van het correctiebedrag. We wachten op een correctieregeling duurzame warmte, om zo te voorkomen dat duurzame warmte-installaties worden afgekoppeld bij hoge gasprijzen. Hoge gasprijzen leiden nu tot verlaagde steun voor aardwarmte." De minister heeft laten weten hier binnenkort op terug te komen, weet de branchevereniging. 

Bron: Geothermie Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven