"Compostmengsel op maat leidt tot beter gewas en productietoename"

Voor Asparagus-kweker Kees van Schie uit Poeldijk is het belangrijk dat zijn gewas in een goede en gezonde grond groeit. Peter van der Wel, specialist gewasbescherming en meststoffen bij Benfried, heeft daarom een aantal jaar geleden bij de kweker een compostmengsel op maat geïntroduceerd. Sindsdien groeit het gewas beter en neemt de productie elk jaar toe.

Compostmengsel op maat
Ieder gewas is anders, maar ieder gewas heeft wel de juiste bodemstructuur met organische stoffen en voedingselementen nodig om optimaal te kunnen groeien. Peter: “Daarom nemen we altijd een grondmonster dat we laten analyseren. Vanuit die resultaten maken we een compostmengsel op maat met de juiste mix van elementen en organische stoffen. Zo zorgen we voor een stabiele bodemstructuur en een stimulering van het bodemleven, waardoor het gewas weerbaarder wordt en beter groeit.” Dat een goede bodemstructuur de basis is voor een gezonde teelt beaamt de kweker uit Poeldijk: “Sinds we dit compostmengsel gebruiken zien we de kwaliteit van de plant verbeteren. Er is meer groei, de plant is groener, de lengte is beter en er is elk jaar meer opbrengst. Dat is gewoon top!”

Voordelen biologische bestrijders
Naast de groeivoordelen in het gewas, heeft het compostmengsel ook een positieve werking op de biologische bestrijders. Door meer organische stof in de bodem droogt de grond minder snel uit en daardoor doen de grondtroepen zoals Hypoaspis en Atheta’s het beter.

Hoogwaardige kwaliteit compost
“Bij Van Iersel, waar de compost vandaan komt, staat kwaliteit hoog in het vaandel. Zo wordt er jaarrond dezelfde samenstelling van grondstoffen gebruikt, waardoor de compost altijd van dezelfde kwaliteit is. Daarnaast wordt de temperatuur nauwlettend in de gaten gehouden tijdens het productieproces. Het is belangrijk om de juiste temperatuur aan te houden waarbij de ziektekiemen en onkruidzaden worden afgebroken. Hierdoor ontstaat de juiste microbiologie en een stabiele organische stof in het eindproduct,” vertelt Peter.

Gegarandeerd geen last van onkruid
“Een ander bijkomend voordeel is dat we helemaal geen last hebben van onkruid. Deze compost is helemaal schoon; vrij van onkruid en ziekteverwekkers. Dat kan niet elke aanbieder van compostmengsels garanderen,” vertelt Kees. Peter vult aan: “Onkruidbestrijding in de kas is met onkruidmiddelen beperkt, een andere kweker gebruikt daarom Bladmulch van Van Iersel om de grond af te strooien en zo het onkruid te weren.”

Alleen organische meststoffen
De kweker zweert bij organische meststoffen. “We gebruiken alleen kippenmest, koemest en soms wat DCM Bloedmeel voor wat extra stikstof. Zo voeden we de bodem en de bodem voedt vervolgens de plant. Vervolgens is er geen kunstmest nodig.” Zo heeft Kees van Schie ook een verduurzamingsslag geslagen en daar is Peter ook blij mee. “Benfried wil graag kwekers helpen verduurzamen door goed advies te geven en de juiste producten te verkopen. Bij Kees van Schie is dat goed gelukt!” sluit de specialist van Benfried af.

Voor meer informatie:
Benfried
Hooipolderweg 1   
2635 CZ Den Hoorn
T: 015-2569356 
www.benfried.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven