Nieuwe ontwikkelingen rond de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is aangepast. Het voorschotpercentage van de maximale tegemoetkoming is bijgesteld van 60% naar 50%. Verder zijn de definitieve modelprijzen 2022 voor gas en elektriciteit bekend.

De regeling opent naar verwachting het eerste kwartaal van 2023. De Europese Commissie moet de regeling nog goedkeuren, zo meldt RVO.

Energiekosten minimaal 7% van de omzet?
De TEK is voor mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten minimaal 7% van de omzet bedragen (de energie-intensiteitseis). Dit berekent RVO met de modelprijzen 2022 voor gas en elektriciteit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de definitieve modelprijzen 2022 bekendgemaakt. Voor gas is deze gesteld op € 2,41. Voor elektriciteit op € 0,59. Met deze definitieve modelprijzen, de omzet en de werkelijke energieverbruik, kunnen ondernemers alvast een inschatting maken of zij aan de energie-intensiteitseis voldoet. Alleen dan komt men in aanmerking voor TEK-vergoeding.

Voorschot 50%
De minister besloot om het voorschot van 60% van de maximale tegemoetkoming te verlagen naar 50%. Dit komt door de nieuwe ontwikkelingen op de energiemarkt. De energieprijzen zijn niet stabiel en blijven niet vanzelfsprekend hoog. RVO wil voorkomen dat het voorschot hoger is dan de definitieve subsidie. In dat geval moet men namelijk (een deel van) het voorschot terugbetalen.

Open voor aanvragen
De regeling wordt op dit moment definitief uitgewerkt. En daarna voorgesteld aan de Europese Commissie die het moet goedkeuren. Vóór deze goedkeuring publiceert het kabinet de tekst van de regeling al wel in de Staatscourant.

Bron: RVO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.