"Over tien jaar een voorbeeld voor de wereld over hoe je mensheid moet voeden"

Telers zijn steeds meer energiemanagers geworden en blijven geloven in businessmodel

"Niet de teelten, maar de kosten zijn tegenwoordig leidend", zegt paprikateler John Overgaag in een verhaal in het Financieele Dagblad. Daarin gaat het voor de verandering niet zozeer over de lekkere en mooie producten die telers telen, maar over hoe zij een rendabel bedrijf kunnen blijven runnen nu energie veel duurder is geworden. 

"Steeds meer mensen vragen zich af hoe logisch het is om in Nederland energie-intensieve gewassen te kweken voor het buitenland", zegt Gerard Drogt, bedrijfskundig adviseur van accountantskantoor Flynth, in de krant. 

Teler John laat zien hoe hij goed op de kosten let. Aardwarmte is hierbij een interessante bron, die ook teler Erik Persoon van Forever Plants benut. Voor plantenkweker Erik voorziet de aardwarmte voor 40% in zijn behoefte. "Wij zullen onze license to operate moeten verdienen bij de burgers en de consument. In een kas telen kost nu eenmaal energie. Ook als je het in Spanje doet, want dan moet je weer koelen. Op zich is Nederland geen verkeerde plek om te telen."

Lees hier het hele verhaal in het FD (€).


John Overgaag en Erik Persoon


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.