Crisisupdate: Welke lessen leerde Jetten?

De elektriciteitsprijs is vandaag weer een stukje gestegen en ook de gasprijs wil voorlopig niet nog verder zakken. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer kort op een rijtje en komt verder energieminister Jetten in een podcast voorbij.


De TTF-gasprijs voor maart 2023 t/m 30 januari. Dinsdagochtend om 9.30 uur lag de gasprijs op 59,4 euro per megawattuur. Klik hier voor actuele cijfers.

De APX day ahead-elektriciteitsprijs zakte dit weekend, maar is vandaag een stukje gestegen. Dinsdag ligt de prijs voor basisuren ruim 30 euro hoger dan maandag. De prijs komt uit op 135,47 euro en voor piekuren op 149,22 euro. Voor deze week worden zachtere temperaturen en meer wind verwacht. Dat was maandag al goed te merken. Het zou lagere elektriciteitsprijzen mogelijk moeten maken, ook op de Belgische markt. Hier zijn de basisuren in prijs ten opzichte van maandag ook gestegen tot 149,55 euro, maar zakken de piekuren wel iets tot 159,24 euro. 

De energieprijzen zijn nog altijd veel hoger dan wat we tot anderhalf jaar terug gewoon waren, maar 'het is toch een stuk beter dan waar Europa van durfde dromen', aldus energietwitteraar Martien Visser. 

In een podcast krijgt minister Jetten van Klimaat en Energie de vraag welke lessen hij geleerd heeft uit een energiecrisistijd. 

Tot slot van deze dinsdagupdate een bericht van Eurostat. De Europese statistici laten zien dat we gestaag minder fossiele brandstoffen zijn gaan gebruiken. Ten opzichte van 2020 steeg in 2021 'ons' gebruik niet.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.