Horticoop Technical Services groeit: “Borgen van kennis en betrouwbaarheid is een van onze doelen”

Tholen – Voor Horticoop Technical Services was het in dienst nemen van vijftien mensen met ervaring in irrigatie- en elektrotechniek afgelopen zomer een uitgelezen mogelijkheid. "Ook voordat die mensen vrijkwamen bij Codema was het bedrijf al op zoek naar groei," zegt directeur Tom Zwijsen.

"Anderhalf jaar geleden hebben we ook gesprekken gevoerd met meerdere bedrijven. Dat leidde tot veel contacten en interesses. Toen de mogelijkheid zich voordeed vooral veel kennis in huis te halen, hebben we toch deze stap gezet. Het is belangrijk technische kennis voor de glastuinbouw te behouden. We hebben belangrijke kennis weten te borgen."


Tom (gehurkt) afgelopen zomer bij de bekendmaking van het Venlo-nieuws

Venlo
Naast nieuwe mensen kreeg Horticoop Technical Services ook de mogelijkheid tot het opzetten van een locatie in Venlo. “We hebben een huurcontract afgesloten voor het pand van voorheen Codema.” Met een nieuwe locatie in Venlo heeft Horticoop Technical Services groeimogelijkheden in die regio. Die mogelijkheden worden inmiddels volop benut. “We zijn in Venlo rustig begonnen met zeven monteurs, maar inmiddels zijn dat er al tien. En deze zomer worden dat er zelfs vijftien verwacht”, vertelt de directeur.

Ook dat laatste, de functietitel directeur, is voor de oplettende lezer nieuw. Horticoop Technical Services is sinds 1 januari 2023 namelijk een zelfstandige bv met Tom aan het roer. Het inmiddels tot investeringscoöperatie omgevormde Horticoop is de enige aandeelhouder. Veel verandert er met die laatste stap wat Tom betreft niet. Al sinds 2016 is hij al de manager van Horticoop Technical Services. “Ten tijde van de verkoop van de groothandelsactiviteiten van Horticoop hebben wij onszelf destijds de vraag gesteld: Wat willen we nu precies? Toen is besloten ons meer te gaan profileren met alle technische kennis die we hebben in projecten en services en onderhoud. Dat willen we blijven uitbreiden om onze klanten goed te kunnen blijven behartigen.”

DACH-landen
De nieuwe collega’s van voorheen Codema zijn bij Horticoop Technical Services in de organisatie geïntegreerd. Grotendeels in Venlo, maar ook oud-Codemamedewerkers uit Bergschenhoek zijn in Bleiswijk geïntegreerd, inmiddels vier en er zullen er nog meer volgen. “Met hun keuze om bij ons te komen werken, kunnen we oud-Codemaklanten beter helpen.”

In Klazienaveen heeft het techniekbedrijf ook een vestiging waar vanuit ze Duitsland aanvliegen. “Ook daar wordt hard aan uitbreiding gewerkt om daar voor onze vaste en nieuwe klanten zekerheid te kunnen garanderen.” Daarmee opereert Horticoop Technical Services in de Nederland omringende landen. “Daar lag onze focus en dat blijft zo. Wel hebben we vanuit Venlo nu beter de mogelijkheid om ook in Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, ook wel de DACH-landen, projecten en service en onderhoud uit te voeren.”

In de Duitstalige gebieden was het techniekbedrijf al actief, net als in de regio Venlo. “Ben Hoogendoorn heeft hier met de jaren al een groot netwerk opgebouwd. Hij is Manager Verkoop en in die rol ook verantwoordelijk voor projecten.” Sinds kort krijgt Horticoop Technical Services ook aanvragen uit het Verenigd Koninkrijk. “Hier werken telers met units van Codema. Een aantal van onze nieuwe medewerkers kennen die systemen vanuit hun verleden al goed. Vanuit de afdeling service en onderhoud gaan we deze aanvragen opvolgen.”

Accountmanager
Algemeen bekend is dat er na het nieuws rond Codema even onrust in de markt was. Hoe moest het met al het lopende werk? “Inmiddels zijn de klanten en projecten ondergebracht bij Horticoop Technical Services, maar ook bij onze concullega’s.” Samenwerken is en blijft volgens Tom de sleutel naar succes. “Op basis van beschikbaarheid behartigen we klanten,” geeft hij aan. “We hebben de telefoonlijnen opengezet, maar hebben het niet van de daken geschreeuwd dat we ook in Venlo een locatie hadden gekregen. We zaten al volop in het werk. Zeker in Duitsland is veel werk aan de winkel, in de positieve zin van het woord.”

Tom, die in de eerste maanden veel in Venlo te vinden was om het team neer te zetten, is blij met hoe het gaat. “We zijn blij met de nieuwe collega’s en met de locatie. Vanuit Venlo hebben we het bedrijf inmiddels uitgebouwd met onder meer verkoop binnendienst, een magazijnchef, een projectleider, een calculator, een servicecoördinator en administratieve ondersteuning. In maart volgt ook een accountmanager.”

Verbeterslagen
De nieuwe accountmanager, die zich binnenkort zal introduceren, zal onder meer klanten gaan bezoeken en ook kijken naar waar er nieuwe projecten mogelijk zijn. “Van huis uit zijn we sterk in de glasgroente”, zegt Tom. “Dat legt ons nu geen windeieren. Telers in de glasgroenten die hun energiehuishouding goed geregeld hebben, draaien goed door. Rond Venlo gebeurt er van alles, kansen en aanvragen genoeg. In het westen van Nederland is het, in ieder geval qua nieuwbouw, wel wat rustiger.”

Op het gebied van techniek zien ze bij het bedrijf, dat een breed pallet technieken aanbiedt van belichting en elektrotechniek tot water en klimaat, dat er nog volop verbeterslagen mogelijk zijn. ”Met een goede energiemanager in een klimaatcomputer kunnen telers bijvoorbeeld de investering snel terugverdienen. Ook op het gebied van watertechniek en waterzuivering zien we veel potentieel. Wateropslag wordt ook steeds belangrijker. Daarin zien we wel uitbreidingen.”

Sowieso geldt volgens Tom dat, ook als het even wat moeilijker lijkt te gaan in de Nederlandse tuinbouw, er altijd nog genoeg projecten zijn. “Het hoeft niet altijd groot.” In Duitsland zien ze zulke projecten momenteel wel rond de grote steden, maar ondertussen zijn er nog altijd veel kleinere projecten gaande. “Als je genoeg van dit soort verbeteringsprojecten hebt, komt het goed. Ons vaste klantenbestand waarderen wij zeer. Andersom merken wij dat onze klanten het waarderen dat wij ook sterk zijn in service, onderhoud en keuringen.”

Horticoop Technical Services is ook te vinden op beurzen. In Essen op de IPM in hal 3, stand E27, in Berlijn op Fruit Logistica in hal 3.2 stand A45 en in Gorinchem op HortiContact in stand G128. “Ik zou u hier graag ontmoeten samen met mijn collega Ben Hoogendoorn en bespreken wat wij voor u kunnen betekenen”, besluit Tom.

Voor meer informatie: 
Tom Zwijsen
Horticoop Technical Services
info@hcts.tech 
www.hcts.tech  

Bleiswijk
Klappolder 150
2665 LP Bleiswijk
Bel: +31 10 5241600 
Storingen: +31 88 2244777

Klazienaveen
Koriander 30
7891 WS Klazienaveen
Bel: +31 59 1668940
Storingen: +31 59 1668948

Venlo
Faunalaan 30
5928 RZ Venlo
Bel: +31 77 3999266 
Storingen: +31 10 5241501


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven