Project loopbaanbegeleiding land- en tuinbouw gestart in Vlaanderen

Op 9 november 2022 is officieel een Vlaams project rondom loopbaanbegeleiding in de land- en tuinbouw van start gegaan. Naar aanleiding van Kamervragen door Stefaan Sintobin van Vlaams Belang gaaf landbouwminister Jo Brouns onlangs een update.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) werkt samen met het departement Landbouw en Visserij aan de vorming van landbouwcoaches. De VDAB is een Vlaamse overheidsdienst die vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenbrengt en vooral als taak heeft werkzoekenden te bemiddelen en te begeleiden naar werk. Op 14 en 28 oktober 2022 vonden twee vormingsdagen voor coaches plaats.

Goede klik
De minister wijst erop dat het voor het slagen van het project cruciaal is 'dat het vertrouwen vanuit de sector naar het concept van loopbaanbegeleiding groeit.' "Vooral bij de start van dit nicheproject zijn kennis over en voeling met de sector een kritische succesfactor. Deze vorming helpt het begrijpen wat het is om land- of tuinbouwer te zijn en maakt mee mogelijk dat er een goede ‘klik’ kan zijn tussen de loopbaanbegeleider en de land- en tuinbouwer." 

Getuigenissen
Op de website van VDAB is er sinds de lancering van wat de minister 'een nicheproject' noemt een aparte webpagina voor land- en tuinbouwers met onder meer ook enkele getuigenissen van land- en tuinbouwers die reeds loopbaanbegeleiding hebben gevolgd. Verder kan een land- en tuinbouwer via een eenvoudige muisklik op een kaart een betrokken loopbaanbegeleider uit zijn buurt vinden. De loopbaanbegeleiders die deelnemen aan dit nicheproject profileren zich hier door middel van hun foto en een kort tekstje.

Vorming voor land- en tuinbouwers gebeurt voornamelijk via de erkende land- en tuinbouwcentra voor naschoolse landbouwvorming met steun van het Departement Landbouw en Visserij en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Het staat de land- en tuinbouwers daarnaast ook vrij om de opleidingen bij VDAB te volgen. Verder wordt voornamelijk gebruikt gemaakt van IBO (Individuele Beroepsopleiding. In 2022 maakte tot en met oktober 40 tuinbouwers in Vlaanderen gebruik van zo'n IBO. De drie jaar voordien waren dat er in totaal 123.

Bron: Vlaams Parlement


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven