Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Ik heb altijd gezegd: ‘De omzet ligt op straat, je moet alleen even bukken’”

Nog in militair uniform vanwege militaire dienst solliciteerde Hans Harting in augustus 1978 bij Piet van Dijk. De rest is geschiedenis. Hans ging er nooit meer weg en groeide door tot directeur. Nu Van Dijk heating sinds dit jaar een nieuwe eigenaar heeft én ook een nieuwe algemeen directeur, is het voor Hans de tijd om met pensioen te gaan. Hij is er klaar voor, wil vooral niet ‘te lang blijven hangen’ en heeft ‘nog plannen zat.’ “Wat dat betreft baal ik dat ik straks 67 word.”


In Bunnik produceert Van Dijk heating zelf geen machines, maar assembleren en testen kan er wel

Getipt door teler
Bij Hans op kantoor ligt, op een middag begin december, wat archiefmateriaal op tafel. Niet meer op de voor Hans zo vertrouwde tafel, maar in een nieuw kantoor. Naast hem, op de plek waar Hans altijd zat, zit nu Freek van Rijn. Hans is blij een opvolger gevonden te hebben. “We hebben samen dit jaar nog even flink gas gegeven.” Zijn oude stekkie stond hij graag af. “We zijn blij iemand met tuinbouwkennis gevonden te hebben.”

De oudgediende bij Van Dijk heating kijkt, ondanks zijn naderende afscheid, nog altijd liever vooruit dan achteruit. Toch ontkomt hij er niet helemaal aan als we aan de koffie in Bunnik zitten. Hans was Piet van Dijk’s eerste werknemer. Destijds nog op een zolder in Bunnik, later in een gehuurd pand in Bunnik waarin daarvoor een tandartspraktijk zat. 


Hans op kantoor in zijn beginjaren bij Van Dijk heating

Focus op glastuinbouw
Bij zijn start had Hans al wel enige tuinbouwkennis. Met een achtergrond in de elektronica werkte hij in Alphen aan den Rijn bij destijds nog Lemkes, toen nog niet Royal. “Ik heb er nog de assimilatiebelichting helpen aanleggen.” In de kassen van Lemkes, Hans woonde er tegenover, installeerde Van Dijk heating haar tweede condensor sinds de oprichting. Dat was in 1977, weet Hans nog. “De teler wees Piet er toen op dat hij het vroeg of laat niet meer in zijn eentje zou kunnen. ‘Ik ken nog wel iemand’, zei hij. Dat was ik.”

Tussen de periode dat Hans bij Van Dijk heating begon en nu is er veel veranderd. Niet gek ook, want hij werkt bijna 45 jaar voor het bedrijf dat niet alleen rookgascondensors, CO2-sets en drainwaterontsmetters levert, maar tegenwoordig ook gespecialiseerd is in klimaattechniek voor de glastuinbouw. Tijdens de GreenTech in Amsterdam werd dit jaar de Sorem gepresenteerd, een natriumverwijderaar. “We werken alweer aan nieuwe apparatuur om ook andere stoffen te verwijderen. Verder willen we het Actief Ventilatie Systeem (AVS) gaan opschalen en ook geschikt maken voor hogere capaciteiten.” 

Vertrouwde gezichten
Verwacht in het vorig jaar verbouwde pand in Bunnik geen fabriek. Bij het flink opgeknapte kantoor, één van de laatste wapenfeiten van Hans als algemeen directeur, zit wel een magazijn en een serviceafdeling, maar de echte productie, die besteedt Van Dijk heating al sinds de oprichting uit. “Vroeger in de tuindersschuur van de broer van Piet in Nootdorp. Daar werden de retarders gemaakt. Tegenwoordig bij andere productiebedrijven.”

In zijn beginjaren zat Hans veel op kantoor. “Ik deed de binnendienst, Piet vooral verkoop.” Later is dat omgedraaid. “Ik ben ook verkoop gaan doen.” Hans en Joek van der Zeeuw werden de commerciële gezichten van het bedrijf. “Met Joek werk ik ook al zo’n dertig jaar. Hij is iets jonger en deed het buitenland, ik Nederland.” De afgelopen tijd werden de meeste klanten al ingelicht over het vertrek van Hans. “Joek neemt mijn klanten over. Afbreukrisico is er niet. Hij is net zo bekend als ik. Dat wij al zo lang met dezelfde mensen werken, geeft vertrouwen.”

Techneuten
In 2004 kocht Hans zich, samen met drie compagnons, waaronder Joek, in. Oprichter Piet ging met pensioen. “Hij is daarna ook niet blijven hangen. Ik wil dat ook niet.” De afgelopen jaren werd, zonder haast, gezocht naar een nieuwe eigenaar. “Wij hebben naar een investeerder gezocht alsof ik nog tien jaar verder moest.”

De keuze viel op de Greenhouse Technology Group. “Een groep jonge, enthousiaste investeerders met een focus op tuinbouwtechnologie”, liet de scheidend algemeen directeur dit voorjaar al optekenen. Voor die tijd liepen er al gesprekken met Freek, verzekert Hans ons begin december. “Wij krijgen weleens het verwijt niet commercieel genoeg te zijn en te veel techneut. Wij praten graag over onze apparaten. We hebben bewust iemand gezocht die technische kennis heeft, maar er ook niet in verzuipt. Freek kan dat. Hij krijgt echt een overkoepelende rol, terwijl met Ton van Dijk voor de verkoop een nieuwe man aan boord is gekomen.”

Rationeel
Zodra het contract met de nieuwe eigenaar werd getekend gaf Hans aan dat hij nog één jaar zou blijven. “Ik heb gezegd: ‘Na één jaar ben ik weg’. Ik ben altijd gewend geweest met mijn kop in de wind te lopen. Freek en ik hebben goed samen kunnen werken, maar het is volgens mij niet goed als ik blijf rondhangen.” Als er vragen zijn, dan mogen ze bellen. “Maar als dat te vaak is, dan zou dat niet goed zijn.”

Voor na zijn stoppen heeft Hans al genoeg plannen. Hij houdt van motorrijden, kocht onlangs een nieuwe motor, wil een cursus economie gaan volgen – ‘gewoon uit interesse’ – en ook tijd aan zijn kinderen en kleinkinderen besteden. En als dan toch nog iets over ‘het bedrijf’ oppopt in zijn hoofd? “Dan stuur ik Freek een mailtje.” Op dezelfde rationele manier kijkt hij tegen bellers aan als hij straks gestopt is. “Als klanten bellen dan is dat altijd goed. Ook bij klachten. Het is véél erger als ze niet meer bellen. Ik zal ze straks te woord staan en door verbinden.”

Geloof in goede toekomst
Zorgen over het uit het bedrijf stappen juist in een voor de tuinbouw wat moeilijkere tijd heeft de scheidend algemeen directeur niet. “Op de lange termijn zie ik alleen maar goede dingen. Er blijven kassen gebouwd worden, daar ben ik zeker van. In de tuinbouw heb je altijd golfbewegingen. De crisis van de jaren ’80 was voor ons juist een enorme bloeiperiode als bedrijf. Ik heb altijd gezegd: ‘De omzet ligt op straat, je moet alleen even bukken’.” Een klein voordeel levert de iets rustigere tijd voor Van Dijk heating ook wel op. “Achteraf komt het wel goed uit. Ik heb net wat meer tijd gehad om de organisatie na de wisselingen goed achter te laten.”

Voor meer informatie:
Hans Harting
Van Dijk heating
h.harting@vandijkheating.nl 
sales@vandijkheating.nl    
www.vandijkheating.com