Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marjolijn van Valkenhoef (LNV) over Kas als Energiebron

"Inzet voor energiebesparing en klimaat is opvallend groot"

Leo Oprel was namens het ministerie van LNV van meet af aan nauw betrokken bij het programma Kas als Energiebron. Enkele maanden geleden zwaaide hij af en droeg hij het stokje over aan Marjolijn van Valkenhoef. “Mijn achtergrond is minder technisch dan die van Leo, maar in mijn vorige functie bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hield ik mij al bezig met energietransities en het klimaatvraagstuk. In de glastuinbouw is er op die gebieden al heel veel bereikt”, zegt zij in dit artikel van Kas als Energiebron.

Op 11 juli van dit jaar maakt Marjolijn van Valkenhoef de overstap van EZK naar de directie Strategie, Kennis en Innovatie van LNV.

Een van haar huidige taken – het werkveld van Van Valkenhoef is breder dan alleen glastuinbouw – is het beoordelen van de vele projectaanvragen voor onderzoek en innovatie die Kas als Energiebron jaarlijks ontvangt. “Daarin trekken LNV namens de overheid en Glastuinbouw Nederland namens het bedrijfsleven samen op”, vervolgt de beleidsspecialist Energietransitie. “Met gezamenlijke financiële inbreng en inhoudelijk betrokken ondernemers stimuleren we innovaties die een doorbraak voor de sector kunnen betekenen en faciliteren we kennisuitwisseling. Er liggen stevige doelen en ambities rond de energietransitie in de glastuinbouw. Om die gerealiseerd te krijgen, moeten we kritisch zijn en blijven over de kwaliteit van projectaanvragen. Dat geldt zowel voor ons als voor de betrokken ondernemers, die er zelf immers net zoveel in investeren.”

Excursies
Met haar gesprekspartners binnen Glastuinbouw Nederland heeft Van Valkenhoef inmiddels uitgebreid kennisgemaakt. “Daarnaast ben ik langsgegaan bij onder andere Wageningen UR en Delphy IC in Bleiswijk en Botany in Meterik om kennis te maken met onderzoekers en te worden bijgepraat over lopende projecten. In de loop van deze week schuif ik aan bij de Masterclass Gerbera, waar ik vooral ondernemers zal spreken. Wat me de eerste maanden echt opviel aan deze sector, is het enthousiasme waarmee innovaties worden aangemoedigd en geïmplementeerd. Die drive kan verklaren waarom er in de glastuinbouw al zo ontzettend veel goede stappen zijn gezet in energiebesparing. Dat kan ook andere sectoren inspireren.”

In februari staat er weer een nieuwe aanvraag voor projectvoorstellen  op de rol en daar bereidt de themaspecialist zich inmiddels op voor. “Wat voor projecten willen we dan, over welke onderwerpen? Ik zie ernaar uit om daar met Glastuinbouw Nederland over door te praten.”

Lees meer over ook de loopbaan van Marjolein in het hele interview op Kas als Energiebron

Publicatiedatum: