Proef om op de som in kas WHC: Kunnen autonome systemen goed samenwerken?

Tholen – In 2021 heeft TNO de glastuinbouw kennis laten maken met GAIA. Er is vier jaar uitgetrokken om het systeem, dat autonome systemen die in de glastuinbouw actief zijn met elkaar moet verbinden, te ontwikkelen. Een eerste prototype heeft inmiddels gedraaid bij participanten van Stichting Hortivation.

“We merken dat we bij dit project nog wel vrij ver voor lopen op de praktijk van bedrijven”, zegt Egon Janssen, Senior Business Developer bij TNO in het najaar van 2022. Om die kloof te dichten is het de bedoeling dat in 2023 in het World Horti Center in Naaldwijk een gebruikerscasus gaat draaien. Daarin moeten twee commerciële controllers gaan samenwerken om het optimale te bereiken. “Denk aan enerzijds productie en anderzijds energiegebruik”, geeft Egon aan.


Demoversie oogstrobot in de kas

Niet langer één groot algoritme, maar stap voor stap
De business developer merkt dat bedrijven het nog spannend vinden om hun controllers aan te bieden voor een dergelijk project, omdat ze ‘niets van onder de motorkap weg willen geven’. Toch ziet hij een stijging van het draagvlak voor GAIA. “Eerst riepen bedrijven die in de sector binnenkwamen met technieken op basis van kunstmatige intelligentie dat ze zelf één groot algoritme wilden maken om kassen mee te laten draaien, maar dat hoor je nu niet meer. Zij hebben ook gezien dat ze beter stap voor stap te werk kunnen gaan, door bijvoorbeeld eerst alleen het kasklimaat op basis van algoritmes aan te laten sturen.”

Pas als autonome systemen onderling met elkaar gaan communiceren en rekening met elkaar gaan en kunnen houden, dan zal het gebruik in de glastuinbouw pas echt gaan toenemen, verwacht hij. De rol van de mens, de operator, blijft ondertussen belangrijk, ook bij autonome systemen. Net als het spreken van één taal. In 2023 gaan TNO en Hortivation de gezamenlijke taal in het Kas Informatie Systeem uitbreiden met oogstrobots, gewas- en sorteermachines.

Voor meer informatie:
Egon Janssen
TNO
+31 (0)6 53 46 76 64
egon.janssen@tno.nl 
www.tno.nl

Stichting Hortivation
info@hortivation.nl
www.hortivation.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven