Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Programmamanager Henny van Gurp:

"Strategisch onderzoek Kennis in je Kas noodzakelijk voor toekomst glastuinbouw"

Hij is inmiddels acht maanden programmamanager van Kennis in je Kas. In die tijd heeft Henny van Gurp zich in rap tempo ingewerkt. Op dit moment wordt uitgekeken naar een nieuwe Algemeen Verbindend Verklaring van het ministerie van LNV. Op de programmawebsite stelt Henny zich nader voor. 

Je bent nu ongeveer acht maanden programmamanager van Kennis in je Kas. Hoe heb je die maanden ervaren?
Henny: “In de eerste maanden heb ik me vooral beziggehouden met de continuïteit van KijK, namelijk het aanvragen van de Verbindend Verklaring voor de periode 2023-2027. Door deze verklaring betalen álle glastuinbouwbedrijven mee aan het gewasoverstijgende innovatieonderzoek, dat van strategisch belang is voor de toekomst van onze sector. Er ligt een op hoofdlijnen gedefinieerd onderzoek- en innovatieprogramma KijK. Het mooie vind ik dat vanaf de uitvoering van het programma er jaarlijks ruimte wordt geboden voor concrete onderzoeksvragen die passen binnen deze hoofdlijnen. Er zit flexibiliteit in. Als onderzoeksresultaten aanleiding zijn tot nu nog niet te definiëren vervolgonderzoeken, dan kan dat. Daarnaast is er ook ruimte voor actuele onderzoeksvragen, die snel om nieuwe en toepasbare kennis vragen. Een voorbeeld daarvan is de consultancy aanvraag ‘Onderzoek naar de resistentie van Myzus genotypen (bladluizen) tegen flonicamid’.”

Hoe zie je de activiteiten van KijK in het licht van de huidige energiecrisis?
Henny: “We hebben met z’n allen de uitdaging om in 2040 klimaatneutraal te telen. De huidige energiecrisis vraagt nu al om alternatieve oplossingen voor ons gas. De resultaten/oplossingen uit het lopende onderzoek binnen KijK zijn dus nog urgenter geworden en zouden we nu al willen implementeren. Die liggen op het gebied van geothermie, duurzame elektriciteit uit het net en duurzame warmte van industrie voor kasverwarming en belichting. Met Kas als Energiebron spelen we in op alternatieve mogelijkheden. Doordat in de glastuinbouw zelf geen productie van CO2 meer plaatsvindt, wordt duurzame CO2 van elders aangevoerd voor de gewasgroei.”

Lees hier het hele interview op de website van Kennis in je Kas

Publicatiedatum: