Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wim van Dorp, Westland Scherming, blikt terug op goeie ouwe tijd

Tholen - Per 21 september 2022 heeft Westland Scherming een nieuwe eigenaar: Harm van Holsteijn. Dat betekent meteen ook dat Wim van Dorp van zijn pensioen mag gaan genieten. Wim heeft daar een beetje een dubbel gevoel over: “Het voelt een beetje alsof ik m’n kindje los moet laten, maar aan de andere kant heb ik zo natuurlijk ook meer vrije tijd.”

Opvolging
Het allerbelangrijkste voor Wim is dat de naam Westland Scherming blijft bestaan. “Ik ken Harm al lang. Hij gaat eigenlijk verder waar ik gebleven ben. Ik help hem nog tot eind volgend jaar, en dan zal hij het echt zelf moeten gaan doen.”


Wim van Dop en Harm van Holsteijn 

In welk bedrijf komt Harm terecht? Wim omschrijft het vooral als een handelsbedrijf. “We doen voornamelijk handel met Engeland, met CambridgeHOK. Zij kopen scherminstallaties van ons, en ik regel voor hen alles wat daarbij komt kijken: van installatie tot materialen.”

‘Ouwe Leen’
Wim was vanaf z’n 18e actief in de schermen, en is inmiddels 66 – in die tijd heeft hij dus het een en ander meegemaakt. “De mooiste jaren waren toch wel toen ik bij Leen Huisman werkte, dat was een periode van zo’n 25 jaar. In de tijd dat ‘ouwe Leen’ zelf nog leefde, heb ik heel Europa gezien. Dat was eigenlijk de mooiste tijd.”

Het was een tijd van zelf alles uitdokteren: “Je ging met een stuk ijzer en een beetje doek op pad, en je maakte een installatie. We hebben bijvoorbeeld een keer in Duitsland een verduisteringsinstallatie gemaakt, en toen we hem dicht lieten lopen was het echt aardedonker. Die mensen in de kas stonden te applaudisseren omdat het automatisch dichtging. Dat zijn dingen die je nooit meer vergeet.”

Die automatische installatie was trouwens een uitvinding van de ‘ouwe Leen’, vertelt Wim. “Boven de chrysanten moest-ie een zwart folie laten uitlopen, dat zat over rekken. Elke ochtend als het scherm open moest, was het nat, en ’s avonds kostte het veel tijd om alles weer dicht te doen. Hij heeft toen iets uitgedokterd om het automatisch te doen. Dat is eigenlijk de basis van de automatische scherminstallaties zoals we die nu nog steeds gebruiken, met trekdraden en steundraden.”

Pas op voor de hond
Honden en toeleveranciers hebben vaak een bijzondere verstandhouding. Wim kan daar ook over meepraten. “Als je nu bij een teler naar binnen wil, moet je je eerst aanmelden, je moet door allerlei protocollen heen met betrekking tot veiligheid en hygiëne.”

Dit verhaal speelt zich af voor dat tijdperk. “Het was in Nieuwerkerk aan den IJssel. We waren vroeg begonnen, ’s ochtends om 6 uur. We kwamen aan en de schuur was open, maar daar binnen liepen twee grote bouviers. Mijn collega liep voorop, en die kon vervolgens de schuur niet meer uit – hij stond met de rug tegen de muur, met voor hem die twee honden.”

De kweker in kwestie hoorde lawaai vanaf de schuur en zag een vreemde auto op de dam staan, dus die kwam op de situatie af. “Die heeft toen de honden naar binnen gehaald, en uiteindelijk werden we de grootste vrienden met die honden.”

Tijd voor andere activiteiten
Met zijn pensioen kan Wim z’n tijd nu ook wat anders indelen. “Ik ga sowieso meer tijd doorbrengen met m’n kleinkinderen – ik heb er twee, met nog eentje in aantocht.” Maar Wim gaat niet hele dagen thuis zitten. “Ik heb ook vragen gekregen van kwekers om advies te geven bij nieuwbouw. Met mijn ervaring kan ik hen daarbij begeleiden, en ik kan dan ook zelf m’n tijd indelen, dus dan is de druk er een beetje af.”

Ontwikkelingen
Wat betreft het bedrijf is Wim vooral blij dat het verdergaat. “Ik ben in 2014 gestart met het bedrijf, eigenlijk vanuit het niets. We hebben het mooi opgebouwd, met fijne samenwerkingen. Mijn opvolger, Harm van Holsteijn, draait al een tijdje mee in de calculatie en het maken van offertes. Met zijn 20 jaar ervaring in de scherminstallaties hoef je hem niet veel wijs te maken, en hij heeft er heel veel zin in om aan de slag te gaan als eigenaar van het bedrijf.”

Terugkijkend op de belangrijkste ontwikkelingen in de sector die hij heeft meegemaakt, wijst Wim op de grootschaligheid. “We zijn begonnen met hele kleine oppervlaktes, van 100 m2, maar inmiddels doen we ook oppervlaktes van 60.000 m2, en we hebben zelfs offertes lopen van 120.000 m2.”

Naast die schaalvergroting ziet Wim ook nog eens een uitbreiding in het aantal schermen, zowel in Nederland als in Engeland. “Men is begonnen met 1 scherm, en geleidelijk aan gaan we naar 3. Bij zulke aantallen komt ook heel veel organisatie kijken. Alles moet strak gepland worden, vooral omdat wij en onze installateurs uit Nederland komen. Dat stemmen we allemaal af via online meetings, samen met de mensen van CambridgeHOK.”

Genoeg te doen dus voor Harm. En Wim? Die gaat vanaf nu proberen het leven nog leuker in te kleuren, vertelt hij met een glimlach.

Voor meer informatie:
Wim van Dorp
Westland Scherming
Tel: +31 (0)6 5376 7284
[email protected]
www.westlandscherming.nl