Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik Wassenaar, Veilingmeester Aalsmeer:

"Ook in Kenia tover je er niet even zomaar hectares productie bij"

In onderstaande blog blikt Veilingmeester bij Royal FloraHolland Erik Wassenaar (Veilingmeester in Aalsmeer Klok 13 rozen) terug op de marktontwikkelingen van de klok over de afgelopen twee weken. “Vraag en aanbod zijn goed in balans.” Op de achtergrond speelt de torenhoge gasprijs een grote rol.

Het aanbod op de klok neemt af, naarmate het najaar dichterbij komt. Herfstproducten doen meer en meer hun intrede. Over het algemeen zijn de prijzen goed te noemen, al fluctueert de prijs wel per dag. Als veilingmeester zeg ik dan dat vraag en aanbod goed in balans zijn. Best bijzonder. Alle scholen zijn weer begonnen en er is even 'weinig' te doen in bloemen en plantenland. Wel is te merken dat er nog steeds een inhaalslag bezig is bij huwelijken en evenementen. Dat gaat heel september nog door.

Spannend najaar
Dat het aanbod afneemt, heeft uiteraard ook te maken met de huidige problematiek waar de sector (en heel Europa) mee te maken heeft: de huidige energieprijzen. Dé problematiek die de sector keihard parten speelt. Dát er in Nederland minder geproduceerd gaat worden, is duidelijk. Hoeveel minder en van welk product is nog niet helemaal duidelijk. Een mooie herfst kan nog enig uitstel bieden: wat en wanneer er besluiten moeten worden genomen. Nog een ronde telen of echt stoppen?

Het wordt in ieder geval een spannend najaar. Velen van ons hebben vele jaren relaties opgebouwd met onze aanvoerder. Dit alles doet ook wat met ons als veilingmeester.

Bezoek aan Kenia
Momenteel zijn veilingmeester Maarten Loos (Rijnsburg) en ik in Kenia om (rozen-)aanvoerders te bezoeken. Het geeft ons als veilingmeester een goed beeld wat hier gebeurt en we ontmoeten de mensen achter de farm. We bekijken onder andere de productie en nieuwe rozensoorten. Er staan prachtige nieuwe (tros)rozen aan te komen. Mits ze door de 'test' heen komen van de juiste kwaliteit, voldoende productie, transport fase en prima vaasleven. Er wordt niet zomaar iets op de markt gezet. Op de vraag of het opvullen van de Nederlandse verwachte krimp in aanvoer mogelijk is, is het antwoord ‘nee’. Ook in Kenia tover je er niet even zomaar hectares productie bij.

Connect to grow 
Je bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088-789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester. 

Publicatiedatum: