Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul Freriks, Veilingmeester Naaldwijk

Herfst: oogsten, loslaten en reflecteren

Volop herfstige producten voor de klok, witte snijbloemen blijven populair en een betere prijs voor bloeiende kamerplanten. Veilingmeester Paul Freriks belicht de markt. En begint met een passende quote die hij deze week tegenkwam.

“De dagen worden weer korter en bomen laten hun blaadjes vallen als voorbereiding op de kou die komen gaat. Zo beschermen ze het groen rond hun stammen. Het is een tijd van kracht, inkeer en reflectie.’’

Vorige week trad de herfst officieel in, al zien we dit nog niet in de huidige temperaturen terug. Het is en blijft te droog en te warm voor de tijd van het jaar. Met de intrede van de herfst zien we ook de eerste herfstproducten weer aan de veilingklokken voorbijkomen. Symphoricarpus (Sneeuwbessen), Sierfruit (onder andere pompoenen) en de eerste Rozenbottels staan alweer aan de klok. De vraag ernaar is goed en de prijzen ook. Het zal dan ook niet lang meer duren voordat ook de eerste herfstkransen van Ilex en Rozenbottel weer aan de klokken verschijnen. De herfst kent twee feestdagen, namelijk Halloween op 31 oktober en Allerheiligen op 1 November. De vraag naar de (herfst-)kleuren oranje en rood neemt rond die tijd toe.

Afgelopen periode bleef de kleur wit bij de snijbloemen het erg goed doen aan de klokken. Onder andere bij seizoensbloemen werden witte Margrieten (Leucanthemum) en witte Cosmos, hetzij in kleine aantallen, voor goede prijzen verkocht. Bij de planten zagen we de Bloeiende kamerplanten na de vakantieperiode beter gewaardeerd worden. Bij outdoor is de vraag naar herfstproducten als Calluna en bolchrysanten goed. Groene kamerplanten worden meer aangevoerd ten opzichte van vorig jaar, de vraag daarnaar is helaas matig. Hopelijk keert het tij.

Moeilijke keuzes
De quote waar ik mijn blog mee begon spreekt van een tijd van kracht, inkeer en reflectie. Dat gaat uiteraard in eerste instantie over de bomen die hun blad verliezen. Toch gaat deze zin dit jaar op voor velen. We merken dat veel kwekers door de hoge gasprijzen noodgedwongen aan het reflecteren zijn geslagen. Helaas zal, zoals het er nu naar uit ziet, een aantal van hen besluiten om komende winter een deel of hun volledige kas koud te laten. Dit zijn uiteraard zeer emotionele, moeilijke, ingrijpende, maar ook zeker begrijpelijke keuzes.

Nieuw fenomeen: watertax
Verder is het ook hopen op meer regen aankomende tijd. De natuur snakt er echt naar. De droogte heeft in meerdere delen van de wereld invloed op de natuur, met bosbranden, laagwaterstand en ‘bewatering restricties’ tot gevolg. Voor het eerst hoorde ik van een exporteur, die onder andere producten haalt uit Zuid-Amerika, dat hij werd geconfronteerd met een ‘watertax’. Een extra belastingheffing op de daar gekochte bloemen in verband met de huidige droogte. Dat zijn ontwikkelingen die we eerder niet zagen.

Ook deze herfst zullen wij veilingmeesters er weer alles aan doen om weer de beste prijs voor jouw mooie product te bewerkstelligen. Heb je vragen of wensen, schroom dan niet om de veilingmeester van uw locatie te benaderen. We staan je graag te woord.

Connect to grow 
Je bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088-789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester. 

Publicatiedatum: