Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wij zullen straks de eerste sector zijn die energieneutraal produceert"

Sinds 1 april werk Carl van Oosten als energiespecialist bij AgroEnergy. En dat bevalt uitermate goed, vertelt hij in een interview met zijn nieuwe werkgever. “Het managen van de energiekosten, om op die manier de bedrijfszekerheid te garanderen, is een grotere uitdaging dan ooit tevoren.” 

De zoon van chrysantentelers gaat gaat onder meer in op de vraag waarom hij het ouderlijk bedrijf verliet, wat zijn functie inhoud en hoe hij de toekomst van de tuinbouw ziet. 

Na vierenhalf jaar besloot je het familiebedrijf te verlaten. Waarom?  
“Ik vond het werk ontzettend leuk en heb ook enorm veel geleerd in die jaren. Maar wanneer je eigen baas bent, houdt het werken nooit op. Je staat eigenlijk altijd ‘aan’. Dat vond ik lastig, ik had er moeite mee om werk en privé op een goede manier te combineren. Dat heeft me uiteindelijk doen besluiten om verder te kijken, naar een baan ‘buitenshuis’.” 

Wat houdt de functie van EnergieSpecialist precies in? 
“Ik help klanten in met name Noord-Holland om hun energiekosten te managen, om op die manier de bedrijfszekerheid voor de komende jaren te kunnen waarborgen. Dit betekent concreet dat ik hen dagelijks ondersteun bij het doen van biedingen op de EPEX via BiedOptimaal, kijk hoe WKK’s kunnen worden ingezet op de markt voor noodvermogen, in de gaten houd welke energieposities kunnen worden ingenomen voor de komende winter, et cetera. Met de huidige hectiek op de energiemarkt ligt de focus vooral op de korte termijn; de uitdaging is nu met name om bedrijven goed de winter door te krijgen. Maar ook de lange termijn is belangrijk: wanneer je goede posities kunt innemen op de langetermijnmarkt kan dat helpen om de continuïteit van je bedrijf te garanderen. Het is continu sparren met de ondernemer en kijken hoe kosten en risico’s geminimaliseerd kunnen worden. Door de juiste berekeningen te maken en informatie aan te reiken, kun je een teler echt verder helpen. Zeker in deze tijden. Dat is mooi.” 

Hoe kijk jij naar de Nederlandse glastuinbouw? 
“Ik heb enorme bewondering voor ‘onze’ tuinders. Het is ongelofelijk hoe flexibel zij zijn en hoe snel de innovaties elkaar opvolgen. Bijvoorbeeld op het gebied van verduurzaming. Wij zullen straks de eerste sector zijn die energieneutraal produceert. Er worden continu stappen gezet; dat geeft vertrouwen dat we onze wereldwijde koppositie naar de toekomst toe kunnen behouden. Deze dynamiek ervaar ik in mijn functie als EnergieSpecialist iedere dag. Dat in combinatie met de vele ontwikkelingen in de energiemarkt, maakt deze functie voor mij tot dé perfecte job.”

Lees hier het hele interview. 

Publicatiedatum: