Crisisupdate: Nieuw week opent met voor heel 2022 gas boven 150 €/MWh

Het begin van een nieuwe week geeft nog geen verlichting op energiegebied. De gasprijs is vanochtend weer hoger geopend dat waarop de prijs vrijdag op de beurs afsloot. Ondertussen bereidt Duitsland zich voor op een volledige afsluiting van Russisch gas. In deze nieuwe, korte crisisupdate meer hierover.De gasprijs voor 'winter 2022' sinds eind december 2021 tot en met 1 juli op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Zelfs voor 2023 ligt de gasprijs inmiddels boven of dicht tegen de 100 euro per megawattuur. Klik hier voor de actuele prijzen.  

De Duitse energietoezichthouder vreest dat Rusland de gaskraan naar Duitsland verder of zelfs volledig dichtdraait. Dat zegt topman Klaus Müller van het Bundesnetzagentur in een gesprek met Duitse regionale kranten, schrijft de NOS. Ook de Duitse minister van Economische Zaken gaf vorige week aan te vrezen voor het dichtdraaien van de kraan. 

In Nederland wordt gewerkt aan een nieuwe Energiewet. Een wetsvoorstel is onderweg naar de Tweede Kamer. Op dat moment worden meer details openbaar. Voor nu is het bericht over de Haagse plannen hier na te lezen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De nieuwe Energiewet moet het wettelijke fundament van de energietransitie worden. De wet vervangt de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 en moet 'een toekomstbestendig wetgevingskader voor de veranderende elektriciteit- en gasmarkt en energiesysteem' bieden. 

Statistiekdienst Eurostat brengt in kaart hoe de Europese agrarische markt geraakt is door de Russische invasie. Onder meer meststoffen werden flink duurder door de marktverstoring. 
Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven