Crisisupdate: Vandaag gaat het over stikstof

Vandaag gaat het over stikstof. Met alle trekkers op de weg en het grote landelijke protest kunnen we er niet omheen. In deze crisisupdate aandacht voor de kant van de glastuinbouwkant van het stikstofverhaal. Ook een blik op de energiebeslommeringen ontbreekt uiteraard niet. 

Glastuinbouw Nederland laat vandaag weten 'vierkant achter Nederlandse boeren en tuinders' te staan in stikstofdiscussie. Voorzitter Adri Bom-Lemstra spreekt een video in en bestuurslid Jean Aerts legt uit waarom, zoals voorzitter Bom-Lemstra het zegt 'de glastuinbouw in de stikstofdiscussie een zekere bescheidenheid past'. Het najaar is voor de glastuinbouw als het over stikstof gaat belangrijk, omdat dan mogelijk meer bekend wordt over de NOx-kant van het verhaal. 

Stikstof is één van de grote dossiers die de agrarische sector bezighoudt. Gas en energie is er nog zo een. De gasprijs is na een kortstondige daling weer helemaal terug op het niveau van de piek van afgelopen donderdag. Energiehandelsplatform Powerhouse gaat in op de gassituatie in een nieuwe analyse, en neemt ook de onder meer de kolenprijs mee. Nu onder meer Nederland kiest om kolen in plaats van gas in te zetten voor elektriciteitsopwekking, stijgt de vraag naar kolen (en dus de prijs). Lees hier de hele analyse

Over die kolen gesproken. Bij kolencentrales is verbaasd gereageerd op het besluit van minister Jetten. Zo zou Uniper 'totaal overvallen zijn' door het besluit, zo is te horen bij het Algemeen Dagblad. Waar tover je bijvoorbeeld in rap tempo kolen vandaan? 


De gasprijs voor 'winter 2022' tot en met 21 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Klik hier voor de actuele prijzen.  

Op Twitter kwamen we een discussieonderwerp tegen. Zou het schelen als we Moederdag opschuiven van begin mei naar begin juli? Wel voor het gasgebruik van telers, zegt Ronald Schilt na gesprekken  met telers.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven