Laurens Maartens (StoneX):

"Denk bij investering in een Kazachstaanse kas ook aan de meest voordelige wisselkoers"

Tholen - Veel ogen van de Nederlandse tuinbouwtoeleveranciers zijn gericht op de markt in Kazachstan. Eind april waren in Almaty ruim 80 bedrijven aanwezig op een vakbeurs over de tuinbouw. Voorafgaand aan de beurs kondigde het Russische kassenbouwbedrijf Eco-Cultura een uitbreiding van 500 ha aan in Kazachstan. Het grootste deel van de oogstopbrengst wordt naar de Russische markt geëxporteerd, maar de Kazachstaanse tomaten en komkommers krijgen ook steeds meer voet aan de grond in het Midden-Oosten. Een mooie kans voor de Hollandse telers en tuinbouwtoeleveranciers, omdat Nederlandse kennis en management vaak gewenst is bij dergelijke projecten.

Diezelfde bedrijven lopen bij betalingen vaak tegen nodige conversiekosten aan. "Er zijn weinig aanbieders die betalingen in de lokale valuta kunnen uitvoeren. Dat maakt je machteloos, want de lokale bank weet dat je geen kant op kunt, dus ben je aan hun grillen overgeleverd", verklaart Laurens Maartens van StoneX, dat gespecialiseerd is in de zogeheten 'cross border payments naar de minder gangbare valuta. "Dankzij ons bankennetwerk kunnen wij te allen tijde de beste koers in de Kazachstaanse tenge (KZT) aanbieden. Lange tijd vertoonde deze munteenheid correlatie met de roebel. Dat begint nu wat af te nemen. Eerst is deze munt afgewaardeerd ten opzichte van de euro, later werd de KZT weer wat sterker. Inmiddels is de munt weer wat in waarde afgenomen."

StoneX ontstond dertig jaar geleden toen de oprichters, werkzaam voor een grote bank, voor een goededoelenstichting een harde valuta moesten converteren naar een exotische munt. "Zij kwamen er in de praktijk achter dat er heel wat schakels nodig waren om de financiering voor elkaar te krijgen. Daar zagen ze kansen in en toen hebben ze er hun bedrijf van gemaakt. Veel banken hebben die relaties met de lokale banken niet meer, omdat dit voor hen niet winstgevend genoeg was. Dit leidt ertoe dat wij nu zelf voor grote internationale banken de betaling aan de achterkant verzorgen, wanneer zij zelf geen corresponderende bank in hun netwerk hebben. Wij verzorgen vandaag de dag redelijk wat betalingen voor zowel de NGO's als corporates."

Laurens roept de toeleveranciers en bedrijven met een productiefaciliteit of die een kapitaalinjectie in het land gaan doen op om de proef eens op de som te nemen. "Denk ook aan de uitbetaling van alle lokale onderaannemers bij de egalisatie of installatie van energie en water op het grote netwerk. Onlangs heeft een klant van ons dat gedaan door de helft van zijn besparing op de gangbare manier uit te voeren en de helft door ons te laten verzorgen. Dit zorgde voor een substantiële besparing van 4 tot 6%. Wat nog misschien wel belangrijker is, de klant krijgt weer grip op zijn betaling. Onze werkwijze is transparant, de foutgevoeligheid is een stuk lager en het is ook nog eens goedkoper. Tel uit je winst."

Voor meer informatie:
Laurens Maartens
StoneX Financial GmbH
World Trade Center, Tower H
1077 XV Amsterdam
+31 (0) 615478859
laurens.maartens@stonex.com  
www.stonex.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven