Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Crisisupdate: Nieuwe prijspiek gas deze keer door Amerikaans nieuws

Gisterochtend schoot de gasprijs stevig omhoog. Even was het gissen wat de oorzaak van de nieuwe prijsoprisping was. Inmiddels zijn de prijzen weer iets gezakt, al ligt de gasprijs nog steeds zo'n 5 euro per megawattuur hoger dan woensdag. In deze crisisupdate uitleg over de oorzaak van de nieuwe prijspiek.


De gasprijs voor 'winter 2022' in euro's per megawattuur tot en met 9 juni op de Title Transfer Facility, het Nederlandse gashandelsplatform. Vanochtend tot 11.00 uur lag de prijs op hetzelfde niveau als waarop donderdag werd afgesloten. Voor de zomermaanden ligt de gasprijs t.o.v. 'winter 2022' zo'n 10 euro lager.

AgroEnergy wijst in haar weekupdate een oorzaak voor de prijspiek aan. In de nacht van woensdag op donderdag brak brand uit bij de Freeport LNG-terminal in Texas. De terminal is voor minimaal drie weken buiten bedrijf, weten de energiespecialisten, waardoor vooral Europese klanten op de toch al krappe LNG-spotmarkt vervanging voor hun geboekte vrachten moeten zoeken. Freeport exporteert in die tijd normaal gesproken ca. 1,4 miljard m3, waarvan 1 miljard m3 naar Europa. 

In de weekupdate wijst men verder op normalisering van de gasprijsverhouding tussen de zomermaanden en wintermaanden. Men legt uit dat Q3’22 inmiddels 10 €ct/m3 lager noteert dan Q4’22. Het eerste kwartaal van 2023 staat nu weer licht hoger dan het laatste kwartaal van 2022. Dat is een gebruikelijke verhouding, aldus de specialisten van AgroEnergy, aangezien de Q1-gasvraag doorgaans hoger ligt dan de Q4-gasvraag.

Er speelt ook onzekerheid in door, schrijft men: mochten de Russische gasflows toch significant afnemen dan zijn de voorraden waarschijnlijk afdoende voor een groot deel van de winter, maar naar het einde van Q1’23 wordt het wel spannend. Het is daarom aannemelijk dat Q4’22 en Q1’23 nog verder uit elkaar gaan lopen qua prijs.  

Lees hier de hele update van AgroEnergy waarin men, branden en calamiteiten daargelaten, 'weinig prijsopdrijvende factoren op de korte termijn' ziet. 

Klimaat- en energieminister Jetten liet gisteravond in een Kamerdebat nog maar eens weten hernieuwde gaswinning in Groningen niet te zien zitten. Ook het bijstoken van kolencentrales ziet hij niet zitten, schrijft onder meer het Dagblad van het Noorden

Bij de NOS uitleg over waarom het stroomnet vol is en wat daaraan te doen is én het al verwachte bericht dat de Europese Centrale Bank de rente gaat verhogen om de inflatie te drukken. De rente gaat in juli met een kwart procentpunt omhoog en in september mogelijk nog met een half procentpunt. Ook daarna zullen nog renteverhogingen volgen. Het is voor het eerst in elf jaar dat de ECB de rente verhoogt, de afgelopen jaren is de rente telkens verder verlaagd.