Pablo Bazzani, Plazoleta (Colombia):

"Ondanks uitdagende aanloop naar Moederdag zijn de prijzen redelijk"

Colombia heeft te maken met felle, aanhoudende regen. Het is het soort weer waar bloemkwekers niet van houden, vooral niet in de aanloop naar een feestdag. In dit geval Moederdag, dat in veel landen op 8 mei wordt gevierd. "Gelukkig kon er grotendeels op tijd worden geoogst, maar de bloemen bij de klanten krijgen was en is nog steeds een uitdaging", vertelt Pablo Bazzani van Plazoleta.

Hij kweekt verschillende soorten bloemen op ongeveer 30 hectare in Bogota en stuurt die vervolgens de hele wereld over. Moederdag is een van de grootste feestdagen en ondanks verschillende uitdagingen is hij vrij optimistisch over het resultaat. "De bloemen halen redelijke prijzen in vergelijking met de feestdagen van vóór de pandemie."


Pablo Bazzani 

Uitdagingen
"Er zijn altijd genoeg uitdagingen in deze business, en meestal komen ze allemaal samen om het nog leuker te maken", grinnikt Bazzani. Luchtvracht is een veelbesproken onderwerp en er lijkt nog steeds geen verbetering in te zitten. "Er is een gebrek aan vliegtuigen. De grootste uitdaging is om de bloemen op de eindbestemming te krijgen. De vanzelfsprekendheid waarmee bloemen altijd gevolgen werden is weg."

"Eerlijk gezegd kunnen we niet veel anders doen dan onze klanten vragen om de situatie te begrijpen en de leveringstijd aan hun eindklanten zo veel mogelijk op te rekken. Het maakt de planning erg moeilijk. We willen de bloemen natuurlijk niet uit de koelboxen halen als we niet zeker weten of we de nodige ruimte hebben voor verlading. Er is zelfs altijd nog enige onzekerheid over het transport, zelfs als de bloemen al op de luchthaven zijn."

Belangrijke feestdag
Voor Plazoleta is Moederdag belangrijker dan Valentijnsdag. "Moederdag is meestal een mooie feestdag voor wie andere soorten dan rozen kweekt. Moederdag betekent een ruimere vraag aan diversiteit en kleuren, zodat kwekerijen hun hele assortiment kunnen verkopen. Het feit dat Moederdag bijna overal ter wereld wordt gevierd maakt het een interessante feestdag. Ook al is er nog steeds veel vraag naar rozen voor Moederdag, andere soorten zoals onder meer alstroemeria, zonnebloem, statice en limonium worden ook veel gevraagd door retailers."

Redelijke prijzen
Volgens Bazzani zijn de bloemenprijzen redelijk in vergelijking met de feestdagen van vóór de pandemie. Het feit dat de periode tussen Pasen en Moederdag korter is dan normaal, helpt daar zeker bij. "Pasen valt relatief dicht op Moederdag, waardoor er minder aanvoer beschikbaar is. We hebben een week minder tijd dan normaal het geval is. Gelukkig was de productie ondanks de hevige regen grotendeels op tijd. We zullen kunnen voldoen aan de vraag."

 

Voor meer informatie:
Plazoleta
Pablo Bazzani
pbazzani@laplazoleta.com  
www.laplazoleta.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven