Elektronische uitwisseling van fytosanitaire certificaten met Verenigd Koninkrijk

Nederland wil vanaf 1 juli 2022 elektronische fytosanitaire certificaten voor snijbloemen en groenten & fruit uitwisselen met het Verenigd Koninkrijk. De NVWA en de keuringsdiensten werken hard om deze aanpassing van het certificeringsproces in te regelen. De aanpassingen voor het ontvangen van digitale fytosanitaire importcertificaten wordt hierin ook meegenomen. Vanaf 1-7-2022 is men dan in Nederland klaar voor elektronische uitwisseling van fytosanitaire certificaten. Naktuinbouw brengt de details onder de aandacht.

Import
Sommige derde landen gebruiken nu al elektronische certificaten voor zendingen naar de EU. Indien een land toestemming heeft van de EU, dan kunnen de keurmeesters dit certificaat digitaal oproepen in het systeem. De aangever kan in zijn Client import aangifte het digitale fytosanitaire certificaat aan de aangifte koppelen op basis van het nummer, datum en jaar van afgifte en het land van afgifte. Er is dan geen papieren certificaat meer nodig bij de zending. De verdere afhandeling van de inspectie verandert niet. De afhandeling van het kopie conform maken van het elektronische certificaat staat hieronder bij re-export beschreven.

Export
Hierbij geldt dat er rondom de exportinspectie niets verandert. Alleen het certificeringsproces wordt anders. Een andere manier van inspecteren is dus niet aan de orde door elektronisch certificeren. Er dient gewoon een exportinspectie uitgevoerd te worden waarna het certificaat wordt gewaarmerkt. Dit gebeurt alleen niet meer door een papieren certificaat te voorzien van handtekening en stempel. Uiteraard kan er ook gekozen worden om op een ander tijdstip het fytosanitair certificaat op afstand te waarmerken als dat logistiek beter past. Er hoeft geen papieren fytosanitair certificaat met de zending mee. Het fytosanitair certificaat wordt elektronisch verstuurd naar de NPPO van het ontvangende land.

De NVWA maakt met derde landen bilaterale afspraken over elektronische uitwisseling van fytosanitaire certificaten. De implementatie vindt dus gefaseerd plaats.

Re-Export
Binnen dit proces zitten de grootste wijzigingen omdat men te maken krijgt met vier stromen.

 • Het importcertificaat is op papier, het re-exportcertificaat wordt elektronisch verstuurd 
  Het papieren importcertificaat wordt kopie conform gestempeld en kan in de e-CertNL aanvraag geüpload worden en worden toegevoegd aan de aanvraag. Het wordt daarmee een bijlage bij het elektronische fytosanitaire certificaat.
 • Het importcertificaat is elektronisch binnengekomen, het re-exportcertificaat wordt op papier verstuurd 
  Het elektronische certificaat kan geprint worden en kan op verzoek kopie conform gestempeld worden. Het wordt  dan net als het huidige proces bij  het papieren fytosanitaire certificaat gevoegd en gaat mee met de zending.        
 • Het importcertificaat is elektronisch binnengekomen, het re-exportcertificaat wordt elektronisch verstuurd 
  Het uiteindelijke doel. Het elektronische certificaat kan opgeroepen worden in e-CertNL (op basis van het nummer, datum en jaar van afgifte en het land van afgifte) en bij de exportaanvraag worden gevoegd.
 • Het importcertificaat is op papier, het re-exportcertificaat wordt op papier verstuurd
  Dit betreft de huidige werkwijze

 

Bron: Naktuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven