Fulco Wijdooge, general manager Ridder China

"Chinese tuinbouw is meer dan alleen productie"

Tholen - De tuinbouw in China is volop in ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan de Smart Agriculture competitie die Pinduoduo uitschreef, vergelijkbaar met de Autonomous Greenhouse Challenge van de WUR. Ridder is bij dat project betrokken als technische partner. “Ze proberen zo een autonome kas van de grond te krijgen, en dat biedt kansen voor universiteiten en startups,” weet Fulco Wijdooge, general manager bij Ridder in China.

Ridder is technisch partner van de Pinduoduo Smart Agriculture Competition, dat nu voor de tweede keer wordt gehouden en deze maand eindigt. Hier geeft Fulco een presentatie over digitalisering en teeltinnovatie, op een seminar bij de start van de competitie.

Zo’n challenge is leuk en spannend, maar ook wel aanpoten, vertelt hij. “Dit is nu het tweede jaar dat die challenge wordt gehouden, en het draait goed, maar het is wel een intensieve competitie, waarin de technologie van de toekomst zichtbaar wordt: van vision technologie tot nieuwe algoritmes. De deelnemers introduceren allerlei nieuwe technieken. Het is ook mooi om te zien dat er zoveel bedrijven geïnteresseerd zijn.”

Beleven
De tuinbouw is ook op andere manieren zichtbaar in China. Mensen kunnen de sector letterlijk beleven, zien, proeven, voelen. “Dat zie je bijvoorbeeld met de diverse agro-themaparken. Dat is echt een dagje uit, waarbij hele gezinnen gaan kijken hoe er wordt geteeld. Het is een hele beleving. En ook daar is geld mee te verdienen. In Nederland kijkt men eigenlijk alleen naar de productie, maar in China hebben ze ook hele themaparken. Je moet je niet blindstaren op de productie. Als uiteindelijk de tuinbouw er verder mee wordt geholpen, is dat alleen maar mooi.”

Overheid
Ook de overheid speelt een belangrijke rol in dit ‘missiewerk’. “Zij zijn de drijvende factor. De overheid ziet heel erg in wat de bottlenecks hier zijn. Daarom is de bedekte tuinbouw ook in het nieuwe vijfjarenplan opgenomen. Met diverse regelingen worden investeerders gestimuleerd om de tuinbouw te financieren, en ook de overheid zelf is investeerder. Daarnaast zijn ook overheidsbedrijven zelf druk bezig in de sector.”

De Chinese overheid heeft daarbij ook oog voor zaken als energieprijzen en alternatieve energiebronnen, vertelt Fulco. “Ze kijken naar hoe ze zowel het bedrijfsleven kunnen stimuleren als zorgen dat de omgeving leefbaar blijft, waarbij ze de wortel en stok hanteren.”

2025 is een belangrijk meetpunt voor de Chinese tuinbouw. De bedoeling is dat er dan meer lokaal wordt gedaan, daarom wordt bedrijven ook gevraagd zich in China te vestigen en te produceren, en ook lokale bedrijven moeten meer zelf gaan doen. “Dat kan een bedreiging zijn als je alleen maar importeert vanuit Nederland. Er gaat een omslagpunt komen waarbij dat steeds lastiger wordt, door de opkomst van lokale producenten.”

Samen verder
Die toekomst gaat Fulco niet alleen tegemoet. “Je moet niet proberen in je eentje het wiel opnieuw uit te vinden. Over het algemeen werken we heel goed samen in Nederland, maar over de grens wordt het wat lastiger om elkaar te vinden. Daarom netwerken we veel om samen beter te worden, bijvoorbeeld met FoodVentures, Partners for International Business en de Dutch Greenhouse Delta.”

Voor meer informatie:
Ridder
Fulco Wijdooge
中国区总经理 General Manager
M +86 158 1050 1047
T +86 021 209 898 15 Ext. 881
E f.wijdooge@ridder.com
www.ridder.cn


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven