Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meerwaarde van stalen daken op watersilo's

Tholen - De vraag naar het waterdicht afdekken van watersilo's wordt ieder jaar steeds groter. Dit om bladeren, opwaaiend vuil en stof uit het water te houden en algengroei en verdamping tegen te gaan. Maar misschien nog belangrijker, om ziektes en schimmels zoals o.a. Phytophthora uit het opgeslagen water te houden.

De laatste jaren is te zien dat er steeds meer verschillende PVC afdekkingen op de silo's bij kassen staan, zowel spankappen in de vorm van een puntdak of een ronde afdekking (domes). Dat is een goede ontwikkeling voor de hedendaagse tuinbouw. Telers zijn zich bewust van het belang ervan.

Bas van der Elst, Hendic, voegt eraan toe dat een golfplaten watersilo eigenlijk niet berekend is op een afdekking. "De kracht van de silo is immers berekend op waterdruk van binnen naar buiten. Als er een kap op komt te staan, ontstaat er een andere windbelasting. Er zijn inmiddels verschillende systemen voor ontwikkeld om deze belastingen op de silo op te vangen. Doordat de staalplaten van het dak zeer stijf zijn en het gewicht van sneeuwlast wordt verdeeld over de volledige silorand met draagarmen naar de tweede ring maakt het zeer solide. De paal in het midden ondersteunt het geheel nog extra." Doordat het staaldak veel vlakker is, geeft het ook een veel lagere windbelasting op de silo.

Waarom kiezen er mensen nu nog voor pvc-dafdekkingen?
Bas weet daar het antwoord op: "Dat is vaak prijstechnisch gestuurd en daar is helemaal niks mis mee. Een afdekking in grotendeels PVC gemaakt is nu eenmaal goedkoper dan een volledig uit staal gemaakt dak. Ik wil alleen bedrijven er bewust van maken er ook daken van staal te verkrijgen zijn."

HD Steelcover
Bas neemt de gelegenheid te baat om de HD-Steelcover van Hendic onder het voetlicht te brengen: "Het kan een sneeuwbelasting aan van 120 kg p/m². De staaldaken worden geleverd met een officiële sterkteberekening, CE-keur en een uitgebreide montage-instructie. Deze staaldaken worden van S600 staal gemaakt en met een galvanisatie van 450gr p/m² (bestendig tegen roestvorming). En er kan ook gekozen worden voor een poedercoating in elke gewenste Ral-kleur."

In het staaldak zit standaard een afsluitbaar mangat en als optie kan er een vaste ladder worden geleverd. Deze wordt veilig aan de boutsets van de silo gemonteerd en is voorzien van valbeugels.

De HD-Steelcovers zijn leverbaar in de diameters van 1,89 tot 14,72 en de standaard silo's hoeven niet te worden aangepast. Dus ook te plaatsen op bestaande silo's.


Bas van der Elst en Nicolle Peetoom van Hendic

Voor meer informatie:
Hendic
Goirkestraat 1a
4885 KS Achtmaal
Tel: +31(0)76-5976665
[email protected]
www.hendic.nl

Publicatiedatum: