Duur gas, oorlog en late Moederdag in Engeland drukken volumes en prijsvorming

Op de marktplaats van Royal FloraHolland is de omzet in de week van 7 maart 2022 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met iets meer dan 30% afgenomen. Het aantal stuks op de klok was 7,5% lager. In de directe stromen nam het volume af met 24,6%.
De lagere aanvoer komt vooral door afname van Nederlandse productie. De gemiddelde prijs van snijbloemen was in week 10 27,1% lager dan vorig jaar. Bij chrysant bleef zowel de prijs als het volume sterk achter bij het gemiddelde. Door de afname van prijsvorming en volume in de laatste weken is er van groei in omzet in 2022 nog slechts een heel klein deel over.

Drie factoren
Drie factoren zijn vooral van invloed op de ontwikkelingen in week 10. In de eerste plaats leiden de zeer hoge energieprijzen tot minder aanvoer op de marktplaats. Het ziet er naar uit dat de prijs van energie hoog blijft en zelfs nog kan stijgen. Naast de kosten van verwarming en belichting werken de hoge energieprijzen ook door in sterk gestegen kosten van transport. De oorlog in Oekraïne zorgt voor vraaguitval in Oekraïne, Rusland en Belarus. De verschuiving naar andere markten heeft een negatief effect op de prijsvorming. Een derde factor is de latere datum waarop Engelse Moederdag wordt gevierd. Vorig jaar was die op 14 maart, dit jaar valt Engelse Moederdag bijna twee weken later op 27 maart.

De verschillen tussen individuele kwekers en handelaren kunnen al naar gelang de teelt en exportbestemming, alsmede de impact van energieprijzen op bedrijfsvoering en transport sterk verschillen. De hoge kosten van energie en transport betekenen voor veel kwekers grote financiële impact met grote zorgen tot gevolg.

bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven