Gelikt stukje techniek, die nieuwe kas van Amigo Plant

Met ruim 9 teeltlocaties in binnen- en buitenland is succulentenkweker AmigoPlant een gevestigde partij in de sierteelt. Op teeltlocatie AmiSol aan de Schouwbosweg te Heerhugowaard is de afgelopen maanden hard gewerkt om de bestaande kas met 2,2 hectare nieuwbouw te verdubbelen in teeltoppervlakte. Stolze werkte nauw samen met AmigoPlants' technische dienst om de complete watertechnische-, elektrotechnische- en groeilichtinstallatie in de nieuwe kas te integreren. Stolze ging langs om Amigoplant te feliciteren met het eerste gewas wat in de nieuwbouw gezet werd.

De oorsprong van AmigoPlant werd gelegd in 1980. Het bedrijf startte met groenteteelt, maar ging zich vanaf 2001 focussen op succulenten en vetplanten. Dat bleek een goede zet, want anno 2022 is de kwekerij uitgegroeid tot maar liefst 9 locaties met een totale teeltoppervlakte van 24 hectare. Vanwege de verkoop van een verouderde locatie, besloot het bedrijf locatie AmiSol uit te breiden met 2,2 ha nieuwbouw.

Samenwerking AmigoPlant en Stolze
Stolze Aalsmeer heeft tijdens de verbouwing nauw samengewerkt met de technische dienst van AmigoPlant. Jeroen Schaafsma, hoofd technische dienst, vertelt: "Met ons team van 7 man realiseren we zelf veel installaties. Zo zijn we onder meer verantwoordelijk voor de automatisering en interne transportsystemen op onze locaties. Voor deze grootse verbouwing hebben we echter bewust gekozen om Stolze bij het project te betrekken. Door de korte lijnen kunnen we snel met elkaar schakelen en het bedrijf heeft veel ervaring; zowel met systeemintegraties als met ons bedrijf. Zo hebben we bij de aankoop van deze locatie in 2019 samen met Stolze deze kas succesvol van rozen- naar potplantenkwekerij getransformeerd."

Productiviteit verhogen en sneller schakelen
Van april tot februari is er verbouwd bij AmiSol. Doelstelling van de verbouwing? Het verhogen van de productiviteit en daarnaast in staat zijn om snel te kunnen schakelen. De 2.200 aanwezige teelttafels zijn volledig geautomatiseerd en voorzien van een eb- en vloedsysteem, waarbij zelfs tijdens het orderpicken nog extra water gegeven kan worden met hemelberegening of via een apart eb- en vloedsysteem. De technische dienst en Stolze hebben dit systeem exact op maat ontworpen.

Stolze integreerde de complete watergift inclusief het leidingwerk, wat werd aangesloten op de bestaande waterunits. Ook de luchtbehandeling, elektrotechnische- en SON-T groeilicht installatie werden door Stolze gerealiseerd. Belangrijk hierbij was dat de installatie van de bestaande kas één-op-één werd doorgetrokken naar de aangebouwde nieuwe kas. Ook de aanwezige klimaattechniek werd verder uitgebreid in zowel hard- als de software.

Doelstelling verwezenlijken
Jeroen Schaafsma is tevreden met het eindresultaat van de verbouwing. "De samenwerking verliep erg goed. Met de kennis en ervaring die Stolze heeft van AmiSol, is de installatie van onze nieuwbouw volledig naar wens gerealiseerd en zijn we in staat gesteld onze doelstelling te verwezenlijken." Op dit moment worden de laatste puntjes op de 'i' gezet. De eerste planten zullen de eerste week van maart de kas in gaan.

Voor meer informatie:
Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven