Nederland stijf onderaan in Europa met vrouw als bedrijfsleider in agrarische sector

Vandaag is het de internationale vrouwendag. Deze dag staat in het teken van de emancipatie van de vrouw. Op het boerenerf is deze emancipatie helaas nog niet bereikt, merkt LTO Noord op. Het potentieel van vrouwelijke ondernemers wordt nog onvoldoende benut. Terwijl juist deze boerinnen een antwoord kunnen geven op de vele uitdagingen waar de agrarische sector voor staat, volgens de belangenbehartiger die via haar tak LTO Noord Vrouw & Bedrijf aandacht vraagt vandaag voor de positie van de boerin.

Helaas is het nog steeds zo dat vrouwelijke ondernemers regelmatig problemen ervaren bij  allerlei zaken, zoals bij het aanvragen van een geldlening. "‘Het is niet meer van deze tijd dat om de kennis en kunde van vrouwen te onderschatten op basis van hun geslacht", aldus Helma Vermuë (op foto), voorzitter LTO Noord Vrouw & Bedrijf. "Ik ben ervan overtuigd dat we de innovatiekracht van vrouwen kunnen inzetten om het verschil te maken en samen te gaan voor een gezonde en sterke agrarische sector. Daarnaast wil ik de boerin de positie geven die zij verdient."

Nederland bungelt onderaan
In Nederland zijn slechts 5% van de bedrijfsleiders op agrarische bedrijven vrouw. Daarmee staat Nederland stijf onderaan in Europa. Het Europees gemiddelde is 28% en ook buurlanden als Duitsland en België scoren met 10% en 14% beduidend hoger dan Nederland. Alhoewel er geen exacte cijfers beschikbaar zijn over de opvolgers, lijkt dit wel in de toekomst te verbeteren. "We zien gelukkig steeds meer boerendochters die klaar staan om het bedrijf over te nemen, dat was 20 jaar geleden echt uniek", zegt Helma Vermuë.

Vrouw & Bedrijf is onderdeel van de belangenvereniging voor boeren en tuinders LTO Noord. De boerinnen bij Vrouw & Bedrijf richten zich op bewustwording en versterking van de sociale en financieel economische positie van vrouwen op het agrarisch bedrijf.

Bron: LTO Noord


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven