Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuadoraanse bloemen dreigen Amerikaanse markt te overspoelen door wegvallen Oost-Europa

Het stilvallen van de vraag vanuit Oekraïne en, in bepaalde maar nog niet helemaal duidelijke mate ook vanuit Rusland, is een grote klap voor de Zuid Amerikaanse kwekers, zo weet Luis Cadavid van Flowers House Group. Ook het verschepen van de bloemen en het ontvangen van de betalingen van de vele bloemen die al verscheept zijn voor de Vrouwendag, is/wordt problematisch. Tegelijkertijd ziet hij ook de prijzen en vraag in de VS dalen.  

Luis Cadavid van Flowers House Group, hier op (een eerdere editie van) de Horiflorexpo IPM Shanghai. Flowers House Group bestaat uit verschillende rozenkwekerijen in Zuid-Amerika en faciliteert de eigen export.

Belangrijke markt
Oost-Europa is een belangrijke exportmarkt voor Ecuadoraanse en Colombiaanse telers. "De laatste schattingen die ik zag is dat ongeveer 35-45% van de productie in Ecuador naar Rusland gaat. Echter, Ecuador exporteert veel meer naar Rusland dan de statistieken zeggen, gezien het feit dat we via Nederland, Wit-Rusland, Kazachstan, en rechtstreeks verzenden." 

Vracht moet vooraf betaald worden
De heftige val van de roebel heeft ook gevolgen voor het betalingsverkeer. "Voor zendingen moet nu vooruit betaald worden, maar dat is nogal onrealistisch omdat er geen duidelijke weg is waarlangs het geld nu uit Rusland moet komen. Voor Vrouwendag is het grootste deel van de bloemen al naar Rusland verscheept, maar ook voor die ladingen geldt dat, nu Rusland wordt geweerd van het Swift-betalingssysteem, het maar de vraag is hoe dat zal gaan." 

Meer bloemen naar VS, maar prijzen en vraag laag
Cadavid verwacht dat als de markt gesloten blijft, de Ecuadoraanse telers de VS zullen opzoeken. “Dan is er een kans dat wij die markt zullen overspoelen, omdat het zoveel extra aanbod niet aankan. De prijzen zijn al met 25-30% gedaald. Bovendien hebben we gemerkt dat recentelijk de vraag in de VS is gedaald."