Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bromeliakweker heeft portie pech nu wel gehad en komt met nieuwigheden

Tholen – 2021 was een bijzonder goed sierteeltjaar. Ook bij Meewisse Plants in Erica kijken ze er aan het begin van een nieuw jaar zo op terug. De omzet was goed, de prijs voor hun bromelia’s ook, maar er gebeurde meer. De vuurdoop van de in oktober 2019 aangetreden nieuwe directie die in 2020 begon, zette stevig door afgelopen jaar. Ab van den Berg somt op: “Corona, windhoos, oh ja, ook nog ‘even’ gehackt, toen begin vorig jaar sneeuwschade en nu de energiecrisis.”

Hij kan erom lachen, maar het heeft ervoor gezorgd dat het bedrijf met naast Ab ook Egbert Lanjouw en Jan Meertens aan het roer flink op de proef is gesteld. De drukke maanden voor de bromeliakweker komen er nu weer aan. Traditioneel trekt de verkoop na de feestdagen aan met pieken rond Vrouwendag en de diverse Moederdagen.


Ab van den Berg, Egbert Lanjouw en Jan Meertens

Energiecrisis
De mannen kunnen het marktritme met al hun ervaring inmiddels wel dromen. Toch maakt de energieactualiteit dat er opnieuw flexibiliteit van de kwekers wordt gevraagd. Er wordt minder belicht en ook een graadje minder gestookt. “Normaal is 21 graden Celsius ideaal voor bromelia. Momenteel doen we het met een graadje minder. Ook belichten we minder. Daardoor zit er momenteel meer tijd tussen opkweek en afleveren. Helemaal stilzetten doen we opkweek echter niet. Zeker met het jonggoed wil je dat niet. Daar belichten we nog wel een beetje en ook bij de afkweek doen we dat wanneer het kan.”


De kwekers belichten momenteel minder om energie te besparen. Op beide locaties van vier hectare draait een WKK.

Sneeuwschade
Qua kouder kweken valt januari 2022 nog best mee voor de bromeliakweker. Februari 2021 was nog extremer, zij het toen door een andere oorzaak. Vanwege de hevige sneeuwval zakte ruim 1 hectare kas in elkaar, waarna met man en macht gezorgd moest worden dat de rest van het gewas in de aangrenzende kas het niet te koud kreeg. Dat lukte met kunst- en vliegwerk. “We hebben twee dagen op 3 graden Celsius gedraaid. Daarmee konden we het merendeel aardig in de been houden, al hebben we ook planten weg moeten gooien, net als in het begin van corona.”


De kwekers lieten vorig jaar een nieuwe Venlokas van 1 hectare bouwen op de plaats waar een breedkapkas instortte.

Buffer
Inmiddels staat op de plek waar de kas instortte een nieuwe kas. “Die staat inmiddels bijna ook weer vol. Het ging om onze kas met afleverbare planten. Een derde van de planten die toen in de kas stonden hebben we nog kunnen uitleveren, de rest niet. De instorting betekent ook dat we het bijna heel 2021 met minder planten hebben gedaan. Dat was zonde, zeker in zo’n goed jaar qua prijzen. Bovendien ging veel geld in de heropbouw van de kas zitten, waardoor we niet de gewenste buffer op konden bouwen. Zo’n buffer zou goed van pas zijn gekomen nu met de hoge energieprijzen en om te investeren in verbeteringen.” Die komen er echter alsnog wel, is Ab positief. Slecht gaat het zeker niet. “Het is hard werken geweest met lange dagen, ook vaak in de weekenden de laatste tijd, maar we zien weer uitzicht, dus dat geeft energie.” Ab weet ook al wel wat er in de toekomst moet gebeuren. “Energiedoeken moeten er komen, een deel van het kasdek met stegdoppelplaten moet vervangen worden en ook in LED-belichting hebben we interesse.”

Nieuwe naam
Een ontwikkeling van andere orde die eraan zit te komen is een naamswijziging. Meewisse Plants, naar de helaas overleden oud-eigenaar, wordt BLM Plants, verwijzend naar de achternamen van de huidige directieleden. “We hebben het nog niet heel groot naar buiten gebracht, maar een geheim is het ook niet meer. Ik heb er in november al mee op de beurs gestaan. We wachten met de grootschalige bekendmaking nu alleen nog even op wat meer rust qua gas.” Bang voor nadelige effecten van de naamswijziging is Ab niet. “Los van de naam verandert er niets. Zelfs het logo naast de naam blijft hetzelfde.”

Wat hij zegt klopt, al blijkt tijdens een rondje door de twee kassen van elk vier hectare op twee vlakbij elkaar gelegen locaties dat er wel degelijk veranderingen in het assortiment plaatsvinden. Nu kweekt men in de ene kas Aechmea’s en in de andere kas Guzmania’s – “iedereen kent deze planten van ons” –  met daarnaast een kleine hoeveelheid Tillandsia’s, een soort hangbromelia’s die gewild zijn voor in onder meer boeketten en ook goed betaald worden, lacht Ab. “Je zou het misschien niet zeggen, maar het is echt zo.”


Ab laat zien hoe lang de hangende Tillandsia’s worden

Wisseling in pot maat 12
De kwekers zien dagelijks twee vrachtwagens naar Aalsmeer en twee naar Naaldwijk vertrekken met daarin onder meer hun planten, naast die van kwekers uit de regio. Veel handel is daghandel en gaat via exporteurs, maar ook belandt nog altijd zo’n tien procent, een streefpercentage voor de kwekers, voor de klok. “Daar krijg je nog steeds leuke prijzen en het geeft houvast, je houdt inzicht in wat de markt doet.”

Een van die marktontwikkelingen die de kwekers signaleren is de vraag naar Achea’s in 12 centimeter pot. De kwekers willen daar extra op inzetten, ten koste van Guzmania’s in 12 centimeter pot. “De Acmea in 12 centimeter pot is in trek in Noordwest-Europa merken wij. Grotere potmaten zijn dat dan weer in Zuid-Europa, bijvoorbeeld in Italië. Toen corona uitbrak twee jaar terug voelden wij dat daarom ook hard. De handel in deze planten in grotere potmaten zakte helemaal in.” Die moeilijke tijd is nu echter achter de rug, net als dat voor de meeste andere onvoorziene calamiteiten geldt. Nu alleen de energiecrisis nog. Dan kan de nieuwe naam écht de markt op.


De grote Guzmania in 12 centimeter pot gaat uit het assortiment bij de kweker. Dit is een van de laatste partijen in week 2 van 2022.

Voor meer informatie:
Meewisse Plants
Verlengde Vaart z.z. 10
7887 EM Erica
directie@meewisse.nl
www.meewisse.nl