25 jaar zelfstandig onderzoek begon ooit met 10 kassen

Op 1 januari 2022 was het 25 jaar geleden dat Vertify, voorheen Proeftuin Zwaagdijk, op eigen benen staat. Wat is de geschiedenis van deze privatisering? En wat is er daarna gebeurd? Het proefcentrum blikt terug.

Proeftuin Zwaagdijk is ontstaan door de verhuizing in 1985 van Proeftuin Wieringerwerf aan de Schelpenbolweg naar de WFO (Westfriesland-Oost) in Zwaagdijk. Het pand bestond destijds uit 2 schuren, 10 kassen en een kantoorcomplex. In de beginjaren zijn de proeven aangelegd op 10 hectare land van de WFO.

Onafhankelijk
In de jaren 90 waren er naast de PAGV (Proefstation voor de Akkerbouw en de Groenteteelt in de Vollegrond) in Lelystad, 16 onderzoekslocaties in Nederland in bedrijf. Er waren zorgen over de betaalbaarheid hiervan. Hierop is er een onderzoek door diverse commissies ingesteld en de uitkomst was dat Proeftuin Zwaagdijk zou moeten sluiten. Het toenmalige bestuur heeft daarop besloten een doorstart te maken door te gaan privatiseren. Vanaf 1 januari 1997 is deze stap genomen, niet wetende hoe deze beslissing zou uitpakken.

Kort na dit is besluit is het GEP-certificaat behaald waardoor we als een van de weinige onderzoeksinstellingen toelatingsonderzoek kunnen uitvoeren. In 1994 zijn we al ISO gecertificeerd en hiermee de eerste onafhankelijke onderzoekinstelling die dat is.

Uitbreiding
De uitbreiding van de werkzaamheden zette zich voort in de bloembollen, want in 2000 wordt in Drenthe een lelieproefveld gestart met een biologische teelt voor groente en bollen.

Ook op het gebied van evenementen zijn er ontwikkelingen. De Agribeurs is 7 jaar in de schuren van Proeftuin Zwaagdijk georganiseerd en het Holland Flower Festival vindt plaats.

Een uitbreiding van de glasteeltwerkzaamheden naar het Westland werd in 2006 aangevangen met onderzoek in Demokwekerij Westland in Honselersdijk. In 2012 werden alle aandelen van de Demokwekerij overgenomen en wordt de Demokwekerij onderdeel van Proeftuin Zwaagdijk.

Snelle ontwikkelingen
In 2007 volgden de ontwikkelingen elkaar snel op: Broeiproevenbedrijf Van den Hoek werd overgenomen, de demokassen werden uitgebreid, er is gestart met het platform sluitkool en het kassengedeelte in Zwaagdijk is wederom uitgebreid.

De akkerbouwtak kreeg in 2009 vorm doordat de akkerbouwtak van Innoventis, een onafhankelijke onderzoekinstelling, werd overgenomen. Het akkerbouwonderzoek had als thuisbasis De Oostwaardhoeve in Slootdorp. Later is de akkerbouwtak van Vertify verhuisd naar Loonbedrijf Sturm aan de Medemblikkerweg in Wieringerwerf.

In 2018 gaat Proeftuin Zwaagdijk zich vestigen met onderzoek in 36 kassen in het nieuwe World Horti Center in Naaldwijk.

Met vestigingen in het Westland, 100 proefvelden in Nederland en België én een internationale ambitie voldoet de naam 'Zwaagdijk' niet meer. Hierom is er per 1 januari 2021 de naam 'Proeftuin Zwaagdijk' gewijzigd naar Vertify.

De keuze van 25 jaar geleden om zelfstandig te gaan, is positief uitgepakt, stelt men bij Vertify tevreden vast. "We zijn een gezond bedrijf met deskundige en betrokken medewerkers. We zijn voornemens om deze koers vol ambitie voort te zetten!"

Voor meer informatie:
Vertify
www.vertify.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven