Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John Huiberts: "We voeden onze grond en van daaruit onze bollen"

Velt-samenaankoop gaat voor 1,5 miljoen bio-bloembollen

Tholen - Via de Velt-samenaankoop zijn het afgelopen najaar 1 miljoen biologische bloembollen de grond in gegaan. Volgend jaar hopen ze op 1,5 miljoen. Zo gaf Mirjam Weisscher namens Velt aan in de Biokennisweek-workshop ‘Biologische bloembollen, logisch toch?’ Ook hopen ze in de toekomst gemeentes en provincies mee te krijgen, omdat zij de beschikking hebben over grote arealen waar ze biologische bloembollen kunnen planten. Daarvoor is het wel van belang dat er meer telers aan de slag gaan met biologische bloembollen.

"John hoopt dat er heel veel collega's gaan opstaan die omschakelen naar de biologische teelt van bloembollen." Met John doelt ze op John Huiberts, veruit de grootste bio-bloembollenteler van Nederland die vorig jaar 15 miljoen biologische bloembollen geoogst heeft. Daarbij gaat het om zo'n 250 verschillende soorten bollen.

Met de Velt-samenaankoop van biologische bloembollen wil de organisatie consumenten een alternatief aanbieden. De campagne is drie jaar geleden gestart, het afgelopen najaar zijn de bio-bloembollen voor de derde keer uitgeleverd. "Er zijn nu bijna 1 miljoen biologische bollen de grond in gegaan. Toen we begonnen waren dit er 420.000. We maken dus een flinke groei door. We hopen volgend jaar naar 1,5 miljoen door te kunnen groeien."

"We voeden onze grond en van daaruit onze bollen"
John Huiberts van Huiberts biologische bloembollen in Sint Maartensvlotbrug heeft 30 jaar in de gangbare teelt gezeten en is 8 jaar geleden in biologisch begonnen. Gevraagd naar zijn motivatie vertelde hij dat ze zagen dat de grondkwaliteit minder werd. Ook hadden ze een aantal keer last van stengelaartjes. De oorzaak bleek te weinig bodemleven. John: "We zijn nu acht jaar verder en hebben het probleem getackeld. Dat is een onwijze mijlpaal." Hij ging op cursus over bodembiologie. "We stopten met ploegen, kunstmest en chemie. We hadden veel te weinig voeding voor onze bollen. Daardoor was het in het begin echt moeilijk. De kwaliteit van de bollen en de grond zien we nu heel snel vooruit gaan. We hoeven veel minder te beregenen. We gaan uit van het standpunt: we voeden onze grond en van daaruit voeden we onze bollen."

De bio-bloembollenteler is hartstikke blij met de Velt-samenaankoop: "Als er meer afzet komt van bio-bollen, komen er vanzelf meer kwekers die er in stappen. Er is nu weinig reden om te veranderen. Toch is geld niet altijd leidend, je hebt intrinsieke motivatie nodig."

Samenstelling assortiment
Yacine Ryckebush gaf vervolgens namens Velt nog wat uitleg over de samenstelling van het assortiment. De bloembol die vorig jaar het meest verkocht is via de Velt-samenaankoop is de krokus, terwijl de krappe meerderheid van de workshopdeelnemers dacht aan de tulp. Hoe stellen ze het assortiment samen? "We gaan altijd voor in Nederland geteelde bloembollen van biologische teelt. Bollen die nuttig zijn voor een ecologische tuin. Daarom gaan we voor de wilde verschijningsvorm. Ook gaan we voor enkel lentebloeiende bolgewassen die winterhard zijn. Dit geeft zekerheid voor de leden, in het najaar de grond in en in het voorjaar genieten van de bloemenpracht."

Meer telers nodig
Velt is druk met het overtuigen van tuincentra van het belang van biologisch. Mirjam: "Daar werken we hard aan. Maar nogmaals: dan is het belangrijk dat er genoeg telers zijn die biologische bollen telen. Probeer anderen in je omgeving dan ook te overtuigen van de voordelen van de biologische bloembollen. John hoopt dat er heel veel collega's gaan opstaan die omschakelen naar de biologische teelt van bloembollen."

Voor meer informatie: mirjam@velt.nu en www.velt.nu