Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FSI implementeert nieuwe milieu- en sociale vereisten

Sinds 2013 heeft FSI een systeem ingevoerd waarin standaarden worden gezet, die als solide basis voor goede praktijken in de sierteeltsector moeten dienen. De normen die voldoen aan goede landbouw- en sociale praktijken zijn opgenomen in de FSI Basket of Standards.

Om de geboekte vooruitgang te borgen, verdere verbetering te stimuleren en voor te bereiden op toekomstige wetgeving, zijn nieuwe milieu- en sociale vereisten geïmplementeerd als FSI Basket Benchmark-criteria. Daardoor vallen meer aspecten van duurzaamheid onder de FSI-benchmarks.

Sinds januari 2021 omvat de FSI Basket of Standards drie scopes: Good Agricultural Practices (GAP), Sociale en de nieuwe Milieu scope. Om te voldoen aan de FSI-vereisten, moeten telers gecertificeerd zijn door ten minste één van de geaccepteerde schema’s in zowel GAP- als Milieu-scopes. Telers in risicolanden zullen daarnaast één van de geaccepteerde certificaten voor de Sociale scope moeten halen, een ongewijzigde eis sinds 2013.

FSI Executive Officer, Jeroen Oudheusden, legt uit: “consumentenbewustzijn, nieuwe marktvereisten en op handen zijnde wetgeving rond sociale/ethische kwesties hebben geleid tot discussies over hoe het beste op deze nieuwe vereisten kan worden geanticipeerd. FSI-leden zijn van mening dat onze sector alleen toekomstbestendig is als we leiderschap tonen en verantwoorde praktijken verankeren in de hele toeleveringsketen. Onderdeel van onze strategie om dit te bereiken is door producenten te stimuleren zich te laten certificeren en verantwoorde inkoop door handelaren en retailers te stimuleren.”

Bovendien wordt de komende jaren nog een nieuwe eis aan de benchmark toegevoegd. Producenten in landen met een laag risico (zoals Noord-Amerika en de meeste landen in Europa) zullen worden gevraagd een sociale risicobeoordeling door een derde partij uit te laten voeren of naleving aan te tonen door middel van een sociaal certificaat uit de FSI Basket. Om aan deze toekomstige eis te voldoen, zal FSI-benchmarkcriteria ontwikkelen, zodat schema eigenaren de tijd hebben om oplossingen voor risicobeoordeling aan te passen en te ontwikkelen. Idealiter vinden deze risicobeoordelingen plaats tijdens reguliere audits om ze tijd- en kostenefficiënt te maken.

Deze nieuwe FSI Basket-vereiste wordt van kracht vanaf 1 januari 2024 om tijd te geven voor implementatie. Voor de FSI-leden zal rapportage over deze criteria verplicht zijn om de voortgang te volgen en is onderdeel van de 90% verantwoorde productie en handel ambitie.

www.fsi2025.com

Publicatiedatum: