Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"meer geld voor jonge boeren en bedrijfsopvolgers"

Europees Parlement stemt dinsdag over EU-landbouwakkoord

Komende dinsdag, 23 november, stemt het Europees Parlement over het akkoord tussen Europees Parlement en de EU-lidstaten over het nieuwe EU-landbouwbeleid vanaf 2023. Boeren zullen in het nieuwe GLB voortaan kunnen deelnemen aan vrijwillige ecoregelingen op gebied van biodiversiteit, klimaat, water en dierenwelzijn. Hiervoor reserveren lidstaten en Parlement in het akkoord minimaal 25 procent van de begroting voor directe betalingen aan boeren.

“Gelukkig dat nu eindelijk dit GLB-akkoord plenair in stemming gebracht wordt”, reageert Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA), lid van de landbouwcommissie. Ze werkte in haar EVP-Fractie in het Parlement de afgelopen jaren op het dossier nauw samen met de Duitse christendemocratische hoofdonderhandelaar Peter Jahr.

“Dit resultaat is een compromis en tegelijkertijd misschien wel de belangrijkste hervorming sinds 1992. De uitvoering van de duurzaamheidseisen voor de inkomenssteun zal een hele uitdaging worden voor Nederlandse boeren en tuinders”, benadrukt de CDA-politica.

Inkomenssteun
Het is volgens de politica wel van belang dat bij de voorgenomen reserveringen en directe betalingen aan boeren 'de Rijksoverheid en provincies binnen het Nederlandse strategische plan nu niet zomaar morrelen aan de inkomenssteun voor boerenfamilie- en gezinsbedrijven', aldus Schreijer-Pierik. "Bijna de helft van de Nederlandse melkveehouders en een groot deel van de akkerbouwers zouden zonder GLB-subsidies een negatief inkomen hebben. Ons EU-akkoord biedt juist noodzakelijke financiële zekerheid en het toekomstperspectief dat de landbouwsubsidies, met aandacht voor verduurzaming en innovatie, behouden blijven. Het is aan de lidstaten hiermee verantwoord om te gaan en het verdienmodel te versterken. Het is essentieel dat het nieuwe GLB vanaf 2023 het behoud van agrarische familie- en gezinsbedrijven, jonge boeren en regionale voedselzekerheid garandeert. Door dit akkoord komt er meer geld voor jonge boeren en bedrijfsopvolgers."

Nederlandse overheden moeten volgens de politica in het nationaal strategisch plan rekening houden met de eigen specifieke nationale omstandigheden, zoals de vele waterlopen als sloten in het landbouwareaal en de hoge grondprijzen in ons land. “Op dit punt heb ik het afgelopen jaar stevig politiek gedrukt richting de onderhandelaars, onder meer op het punt van bufferzones, braaklegging en vanggewassen. Gebruik dan als Nederland ook die bereikte flexibiliteit.”

De stemming is morgen van 11.30 tot 12.00. Voorafgaand is er van 9.00 - 11.30 uur debat in het Europees Parlement.

Bron: CDA

Publicatiedatum: