Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Treemore presenteert biologisch afbreekbaar potje van olifantengras

Treemore heeft, in samenwerking met Bato, een biologisch afbreekbaar potje ontwikkeld dat gemaakt is van biobased PLA met Nederlands olifantsgras. Kenmerkend is dat de vezels zichtbaar zijn en de wanddikte 0,7 mm is. Bijzonder is ook dat het potje gefabriceerd wordt middels spuit-giet, wat met ' gewoon' plastic uitstekend werkt, maar met Biopolymeren lastiger is, omdat deze minder vloeibaar zijn.

Vibers
Het materiaal waar de potjes nu van gemaakt worden is afkomstig van het Nederlandse bedrijf Vibers. Het is een combinatie van restproducten van de aardappelverwerkingsindustrie en olifantsgras, dat op braakliggend terrein in Nederland geteeld is. Olifantsgras (Miscanthus giganteus voor de biologen) is een veelzijdige plant en een razendsnelle groeier. Door het lage vochtgehalte hoeft het materiaal bij verdere verwerking niet eerst gedroogd te worden, waardoor energie wordt bespaard. De toevoeging van de vezels aan de biopolymeren levert niet alleen een CO2-besparing op. Het maakt het voor consumenten duidelijk dat het om een natuurlijk product gaat.

Afbreekbaar, maar toch bij het restafval!?
De Vibers potjes zijn biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze in de juiste omgeving een voedselbron voor micro-organismen en schimmels zijn. Nadat het biologische afbraakproces is voltooid, blijven er alleen natuurlijke en onschadelijke stoffen zoals water en CO2 over. Dat wil echter niet zeggen dat de boompjes met potje en al in de grond gezet kunnen worden. Alleen bij een hoge temperatuur en luchtvochtigheid zoals in een industriƫle composteer-installatie zal het potje binnen enkele maanden afbreken. In de natuur duurt het veel langer. Als het potje niet meer (her)gebruikt wordt dan luidt het advies: doe het bij het restafval. Dan maakt de afvalverwerker er bio-energie van. Mocht het potje onverhoopt in de natuur terecht komen, dan zal deze vele malen sneller afbreken dan conventioneel plastic. Een geruststellende gedachte.

Tot zover het verhaal over de nieuwe potjes. De brievenbusboompjes, die Treemore via de webshops Bloompost.nl en Plantje.nl verkoopt, zullen vanaf nu worden geleverd in de de nieuwe potjes

bron: Treemore (via LinkedIn)

Publicatiedatum: