Bernhard Plantenkwekerij wint Royal FloraHolland Greenovation Award 2021

De Greenovation Award 2021 is gewonnen door Bernhard Plantenkwekerij met hun Phalaenopsis Elegant-lijn (vlinderorchidee). Deze wordt volledig duurzaam gekweekt in kassen verwarmd door aardwarmte. De Greenovation Award wordt toegekend aan de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector.

Op plek 2 eindigde Ammerlaan The Green Innovator met hun aardwarmteproject waardoor hun kwekerij CO2-neutraal is, en op plek 3 eindigde Florius Flowers met hun Paper Sleeve concept, een 100% recyclebare bloemenhoes die voor 20% bestaat uit vezels van bloemensteeltjes uit hun eigen afvalstroom. 

Op 3 november tijdens de Trade Fair Aalsmeer nam Bram Bernhard, directeur van Bernhard Plantenkwekerij, de prijs in ontvangst uit handen van Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland. 


Steven van Schilfgaarde met bloemen voor winnaar Bram Bernhard

Unieke combinatie energiebronnen
De aardwarmte die de kassen verwarmt, wordt geproduceerd via 45.000 drijvende zonnepanelen in een waterbassin, waarbij de energie die de zonnepanelen opwekken, gebruikt wordt voor de aandrijving van aardwarmtepompen. Deze combinatie van zonnepanelen en geothermie is uniek in Nederland. Volgens de jury levert dit concept een enorme bijdrage aan de grootste duurzaamheidsopgave van de sierteeltsector: klimaatneutraal worden. 
 
Bram Bernhard, directeur Bernhard Plantenkwekerij: "Dit is de koers voor de komende vijftien jaar en we hebben dat wat versneld. We zitten in de Flevopolder en hebben daarmee de mogelijkheden en kansen om zonnepanelen en geothermie te combineren. Dat we nu deze prijs winnen, is een mooie opsteker."

Noodzakelijke CO2-reductie
Steven van Schilfgaarde over het belang van de award: “Dit jaar hebben we meer dan 20 inzendingen ontvangen, stuk voor stuk prachtige initiatieven om onze sector verder te verduurzamen. Ik ben daar ontzettend trots op. Ik ben trots dat de winnaar van de Greenovation Award zijn kassen verwarmt door de combinatie van zonne-energie en aardwarmte. Dit soort oplossingen dragen bij aan de zo noodzakelijke CO2-reductie. Ook de nummer 2 en 3 zijn prachtige voorbeelden van verduurzaming. De klimaatconferentie in Glasgow laat zien hoe groot het probleem is.”

Trade Fair Aalsmeer
De uitreiking vond plaats tijdens de Trade Fair Aalsmeer, de eerste grote internationale bloemen- en plantenvakbeurs die sinds lange tijd weer wordt georganiseerd. Op plek 2 eindigde Ammerlaan The Green Innovator met hun aardwarmteproject waardoor hun kwekerij CO2 neutraal is, en op plek 3 eindigde Florius Flowers met hun Paper Sleeve concept, een 100% recyclebare bloemenhoes die voor 20% bestaat uit vezels van bloemensteeltjes uit hun eigen afvalstroom.

Jury
De vakjury en het publiek hadden beiden een aandeel van 50% in de eindbeoordeling. In de vakjury zaten dit jaar: Quincy von Bannisseht, Strategisch Manager bij Glastuinbouw Nederland, Anne-Lotte Boudeling, CSR Officer bij FM Group en Maarten Banki, manager Duurzame Ontwikkeling & Kwaliteit bij Royal FloraHolland.
 
Op de Greenovation Award webpagina zijn de inzendingen van alle 10 genomineerden inclusief de winnaar nog eens rustig teruglezen of bekijken in de video. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven