Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
samenwerking Koppe Begonia & PDI

Nieuwe scherminstallatie tilt productie begoniastek in Portugal naar hoger plan

Tholen - In Portugal heeft Koppe ongeveer 1 ha kas, waarin begoniastek geproduceerd wordt. Het betreft een breedkapper, naar Nederlands model, en het geheel is voorzien van een modern logistiek systeem van Bosman van Zaal. Tot voor kort werd er gebruikgemaakt van één scherminstallatie gericht op zonwering en energiebesparing tegelijk, die weliswaar zijn werk deed maar de productie ook voor een dilemma plaatste: met een gesloten scherm was het vooral in de zomer moeilijk om het klimaat te controleren, maar geheel of gedeeltelijk open was geen optie i.v.m. een (te) hoge instraling.

Aan deze balanceer act heeft PDI onlangs een mouw gepast, door het dichte doek te vervangen door een “open” diffuus doek en aan de buitenzijde van de kas een buitenscherm te installeren, die de temperatuur in de kas terug moet brengen. “Je hebt dus minder directe instraling, terwijl je wel een hogere lichtsom kunt toelaten”, legt directeur André Vreugdenhil uit. “Met voldoende water betekent dat in potentie een hogere productie. Het buitenscherm maakt het klimaat binnen, voor zowel medewerkers als planten, aangenamer.”

Portugal
De kwekerij ligt op een uurtje rijden van Faro, in Odeceixe, aan de Atlantische kust. Het weer verschilt van het vakantieoord in de zin dat het er gemiddeld een graad of 10 kouder is en dat er meer wind staat. Qua licht is het praktisch gelijk. Een ander voordeel van hier t.o.v. meer landinwaarts is een lagere insectendruk.

Salvatore Taglialatela is de farmmanager ter plaatste en kan zijn eerste ervaringen delen. “Met het buitenscherm werken we overdag van maart tot en met oktober om de warmte buiten te houden. Voor de rest van het jaar is dat andersom, dan is hij overdag niet nodig maar wil je hem ’s nachts dicht hebben om de warmte binnen te houden. Het binnendoek gebruiken we dan weer voornamelijk in de winter, omdat we dan toch het maximaal aantal par binnen te laten. Hoewel dit een open doek is krijgen we er toch een rustig klimaat door."

Aanzienlijk koeler
De situatie van nu is flexibeler dan die van voorheen. “Eén gesloten doek was niet optimaal. ’s Nachts als energiedoek werkte hij prima, maar als schaduwdoek overdag moesten we deze compleet sluiten in verband met de instraling, en dan kwamen we in de problemen met het klimaat. Afgelopen zomer hebben we het bovendien binnen aanzienlijk koeler weten te houden dan in voorgaande jaren.”

Begonia’s teel je warm, wat betekent dat je in de winter bij moet stoken, ook in Portugal. Vandaar dat we met de nieuwbouw gekozen hadden voor een energiescherm. Maar voortschrijdend inzicht in de teelt bracht Koppe tot deze investering. “We hadden eerste wel twijfels”, vertelt André, “vooral over dat buitenscherm. Het waait er vaak en hard, gaat dat niet klapperen? Bovendien heb je in Nederland altijd handen in de buurt, dat is daar toch anders. We zijn toen met PDI gaan kijken bij Floricultura in Heemskerk, die hebben al meer dan acht jaar een vergelijkbaar buitenscherm en dat trok ons min of meer over de streep. We hebben in Portugal iets meer UV, wat dat doet moeten we nog zien natuurlijk, maar wat we daar zagen zag er nog goed uit.” Overigens wordt de scherminstallatie aangestuurd door de klimaatcomputer, dus als het hard waait, zal deze er voor zorgen dat deze doeken open zijn.

Koppe is al jaren klant bij PDI. Over de jaren zijn er verschillende samenwerkingen geweest, waaronder ook in deze kas in Portugal, die eigenaar Bert Koppe alweer een jaar of 6 geleden liet bouwen. Jeroen de Jonge, sales manager bij het bedrijf, komt eens per jaar aanwaaien. “Renoveren is zeker niet hetzelfde als nieuwbouw, maar het is goed gelukt”, aldus Jeroen. “De schermen zijn eind februari-begin maart geïnstalleerd, net voordat het weer warm begon te worden en het nieuwe seizoen van start ging. Het binnenscherm is vervangen voor een meer open doek, maar in combinatie met het buitenscherm is de energiebesparing toch voldoende.”


Detail van het insectengaas

3% meer stek
Omdat men naast het rolscherm ook gebruik maakt van insectengaas, is er een mogelijkheid dat dit voldoende ventilatie in de weg zit. Hier is in de praktijk echter goed mee te werken, wanneer de teler de afstemming eenmaal goed onder de knie heeft. Over deze totale investering is door Koppe goed nagedacht. Er is toch weer een hele nieuwe installatie bijgekomen, wat neerkomt op hogere kosten. “Maar het is het waard”, weet André. “We verwachten dat we dankzij het scherm 3% meer stek kunnen maken. Dat betekent dat de investering wat dat betreft in een paar jaar terugverdient is.”

Voor meer informatie:
Koppe Begonia
info@koppebegonia.nl 
www.koppebegonia.nl

 

Peter Dekker Installaties 
info@pdinl.com 
www.pdinl.com