Josef Heuger:

"Buitenkweek wordt uitdagender door extreme regenval"

"Zoals we allemaal weten, praten telers graag over het weer en het is ook dit jaar niet in ons voordeel geweest. Dit zet ons aan het denken over klimaatverandering, aangezien de weersextremen een grotere uitdaging zijn geworden voor alle buitentelers," zegt Josef Heuger, eigenaar van Heuger-Gartenbaubetriebe. In Glandorf, Duitsland, kweekt hij in een kas van 5,5 hectare jonge planten, waaronder helleborus en hortensia. Dankzij een toenemende vraag zal het bedrijf binnenkort uitbreiden met nieuwe kassen.


Familie Heuger op de IPM Essen 2020 (Josef Heuger op de foto rechts)

Extreem weer
Hoewel het tot nu toe een heel goed jaar is geweest voor Heuger, is het weer zeker niet in hun voordeel geweest, legt Josef uit. "In de afgelopen jaren moesten we leren hoe we planten moesten kweken in (voor ons klimaat) extreme hitte, maar dit jaar was het totaal anders. We hebben enorme hoeveelheden regen gehad, wat op zich niet slecht hoeft te zijn, maar de stortregens die we hebben gehad zijn een ander extreem dat ons aan het denken zet over de vraag of het telen van planten op buitenvelden nog wel de juiste weg is voor ons."


Kerstroos Wintergold

Beslissen over de toewijzing van middelen
Terwijl het weer niet altijd meezit,  is de vraag naar hun hortensia's en helleborussen uitstekend is geweest. "We zien nog steeds een toenemende populariteit voor beide producten in de markt en aangezien we onze productiecapaciteit niet zo snel kunnen, en ook niet willen, verhogen, is het een moeilijke beslissing aan welk product je je middelen toewijst. Dit jaar en volgend jaar valt die beslissing in het voordeel van Helleborussen, met name onze nieuwere Helleborus genetica de Ice N' Roses® serie. Dit is een serie waarvan we de vraag nog steeds niet kunnen bijbenen. Wat de Ice N' Roses en een andere binnenkort te introduceren serie gemeen hebben, is een fantastische consumentenervaring, alsmede het afwijkende uiterlijk van deze Helleborussen. Wij denken dat hierdoor de vraag nog verder zal groeien."

Kijk voor meer informatie over Heuger's Helleborussen op www.helleborus.de/nl/


Sneeuwroos Maestro

Een topverkoper, maar verbeteringen nodig
In de loop der jaren zijn Helleborussen uitgegroeid tot een van Heuger's topverkopers in deze tijd van het jaar. "In feite is Helleborus niger, vooral uit zaad geteeld, een basisproduct geworden, dat tegenwoordig in alle marktkanalen te vinden is. Er valt nog veel te verbeteren aan dit type Helleborus door middel van betere genetica en ook betere teeltprotocollen. Maar er zullen waarschijnlijk meer verbeteringen zijn die de efficiëntie van de productie ten goede komen en minder verbeteringen die de ervaring van de consument ten goede komen. Toch zijn beide noodzakelijke verbeteringen en wij vinden dan ook dat het onze taak als veredelaar is om de consumentenbeleving als belangrijk criterium niet uit het oog te verliezen. Zolang de marktgroei wordt gedreven door positieve consumentenervaring, hoef je je niet te veel zorgen te maken over waar je je in de levenscyclus van een product bevindt. Wanneer de marktgroei meer door de prijs wordt gedreven, kan dat een teken zijn dat je in de buurt komt van de ongemakkelijke zone van de levenscyclus van een product, ook al maakt een efficiëntere productie een lagere prijs mogelijk."


Heuger's nieuwe Dancing Pixies

Uitbreiding van de jonge planten faciliteit
"We hebben er vertrouwen in dat we, vooral met de Ice N' Roses-serie en wat er in de pijplijn zit, planten kunnen aanbieden die het soort positieve consumentenervaring leveren die nodig is." Daarom breidt Heuger momenteel hun jonge plantenfaciliteit uit met nog eens 1,5 hectare. "Het project loopt gesmeerd. Daarvoor moeten we lof toezwaaien aan de bedrijven die eraan werken: onder meer Ammerlaan (kassenbouw, schaduw, en energiegordijnen), CogasTech (elektriciteitswerken, verwarming en klimaatbeheersing), Otte en Logiqs (mobiel banksysteem en automatisering), TGB en Gierhake (bemestings- en irrigatieapparatuur)." Verwacht wordt dat de nieuwe kassen tegen februari 2022 volledig operationeel zullen zijn.

Dancing Pixies
Heuger heeft ook een nieuwe Saxifraga serie, genaamd Dancing Pixies®. "De Dancing Pixies zijn net geboren en ze zullen een geweldige aanvulling zijn voor het binnen- en buitenmarktsegment in september en oktober. Ze kunnen volledig zonder verwarming worden geteeld en hebben uitzonderlijke kleuren en bloemvormen. Ook wordt er brutaal en aansprekend POS-materiaal aangeboden."

Kijk op www.dancing-pixies.com voor meer informatie.

Voor meer informatie:
Heuger-Gartenbaubetriebe
info@heuger.com 
www.heuger.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven