Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bernard Bideau, Comptoir Paulinois

"Ranonkel wint eindelijk aan populariteit"

"De consument is de ranonkel nu eindelijk gaan waarderen," weet de Franse veredelaar Bernard Bideau van Comptoir Paulinois. De vraag is de laatste tijd groot, ziet Bernard, en dat is niet altijd het geval geweest. De vraag naar sommige van de andere bloemen die het bedrijf veredelt heeft zich echter anders ontwikkeld, met een stabiele of zelfs dalende vraag. In onderstaande licht Bideau de recente ontwikkelingen toe.



De recente populariteit van de ranonkel
"Onze ranonkelvariëteiten worden over de hele wereld verkocht. Wat interessant is, is dat de vraag de laatste tijd overal heel groot is, wat niet voor al onze bloemen geldt," zegt Bideau. Hij legt uit dat de ranonkel een oude bloem is die vooral plaatselijk in Zuid-Europa werd gekweekt. "Omdat de smaak van mensen in bloemen aan het veranderen is, waarderen ze de bloem nu eindelijk. Consumenten begrijpen nu dat deze bloem een lang vaasleven heeft en in veel verschillende kleuren verkrijgbaar is." Bovendien zijn de beschikbare variëteiten de laatste jaren sterk verbeterd. "In de afgelopen twintig jaar is er een betere selectie gekomen met grotere bloemen en meer kleuren, waardoor het interessanter is geworden voor de consument.

Meer kwekers starten met ranonkel
Volgens Bideau is de huidige aantrekkingskracht voor de ranonkel wereldwijd en willen kwekers meegenieten van de populaire bloem. "Door de grote vraag maken kwekers er nu winst op, omdat de bloemenprijzen voor deze soorten goed zijn. Als gevolg daarvan beginnen meer kwekers te vragen of ze een ranonkelkweek kunnen starten. In de VS bijvoorbeeld wordt nu steeds meer lokaal gekweekt, hoewel ze normaal gesproken hoofdzakelijk uit Zuid-Amerika en zelfs Europa worden geïmporteerd. In Noord- en Midden-Europa bestellen steeds meer kleine kwekers omdat ze ranonkels nodig hebben in hun assortiment om aan hun klanten aan te bieden."

Stabiele en afnemende markten
Toch ontwikkelen sommige andere bloemen van Comptoir Paulinois zich anders. "De anemonenmarkt is in de loop der jaren op de meeste markten vrij stabiel gebleven, met wat toenemende vraag in Aziatische en Amerikaanse landen. De antirrhinum heeft juist te maken gehad met een afnemende vraag in Zuid-Europa, omdat het een lange bloem is die niet de voorkeur heeft van de Europese markt. Daarom kweken sommige kwekers de bloem nu op een lengte van slechts 50 cm in plaats van de gebruikelijke 100 cm, omdat dit als aantrekkelijker voor de Europese markt wordt beschouwd."

Voor meer informatie:
Comptoir Paulinois
www.comptoir-paulinois.com 

Publicatiedatum: