Fieldlab: Vormen van arbeidsuitbuiting innovatief aanpakken

In de eerste week van oktober heeft Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, deelgenomen aan het Fieldlab Mensenhandel Arbeidsuitbuiting. Een week lang zijn betrokkenen bezig geweest met zeven Fieldlabs, met als doel het ontwikkelen van zeven verschillende vormen om uitbuiting innovatief aan te pakken.
 
“Ons Fieldlab is gericht op de aanpak van de kwaadwillende uitzendbureaus en ondernemers in het westen van het land die over de ruggen van de internationale werknemers geld verdienen en oneerlijke concurrentie veroorzaken. Bovendien brengen zij met die handelswijze de sector, de regio en BV Nederland schade toe”, zo geeft Peter Loef aan. De medewerking van Glastuinbouw Nederland aan dit Fieldlab is gebaseerd op het masterplan Internationale Werknemers dat begin dit jaar is opgesteld en gepubliceerd.

“Het was een verademing om, zonder de beperkingen van onze verzuilde organisaties en ministeries, als team interdisciplinair, in een publiek private samenwerking en met onderling vertrouwen aan de slag te zijn. Ook de collega-teamleden van ons Fieldlab (het Openbaar Ministerie, Inspectie SZW, politie en FNV) hebben dit zo ervaren”, analyseert Peter Loef.

Waardering glastuinbouw
Op de laatste dag zijn de plannen, doelen en concrete acties gepresenteerd aan de leiding van de verantwoordelijke organisaties, ministeries en het publiek. Voor eind januari 2022 is een terugkombijeenkomst gepland. Dan wordt de voortgang van de opgestelde acties besproken. Op korte termijn wordt meer informatie over het Fieldlab gedeeld.

bron: Glastuinbouw Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven