Topkwaliteit lisianthus gebaat bij diffuse coating

Zowel bij de plantenkweker als bij de lisianthusteler is het noodzakelijk om het licht goed te sturen voor het beste resultaat: een mooie sterke snijbloem met voldoende steellengte.

De teelt van Lisianthus is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Kwekerij Floralis heeft al veel langer ervaring met het telen van Lisianthus. Zij ontvingen in 2018 de Meesterteler Award voor hun dieprode soort Arosa Red. De broers Jan-Willem en Anton Aarse mogen met recht echte specialisten genoemd worden. 

“We telen jaarrond en gebruiken daarvoor hybride assimilatiebelichting: SON-T en LED’s zorgen samen voor een belichtingsniveau van 340 µmol/m2”, vertelt Jan-Willem Aarse.  

Lisianthus is een snijbloem die van licht houdt maar wel last kan hebben van hitte. Dit leidt tot een te kort gedrongen gewas. 

Plantenkweker
De teelt is een gestuurd proces wat al begint bij de plantenkweker. “Bij de plantenkweker wordt de aanleg van de bloemknop bepaald”, vertelt Jan-Willem. Echter, dit mag niet te vroeg gebeuren. Bij te veel licht en warmte dreigt het gevaar dat de bloem te kort is. Daarom begint de plantenkweker eind maart al met een zonwerende coating, steeds een laagje erbij. In de zomer is dat nog niet genoeg en moet hij daarnaast koelen.”

De overgang van de plantenkwekerij naar het teeltbedrijf is voor de jonge planten een grote verandering. “We beschermen de jonge planten met ReduFuse, maar in het begin trekken we ook het zonnedoek dicht. Het weefsel van het doek heeft verschillende soorten structuren in bandjes: één derde open, één derde dicht en één derde diffuus.”

Diffuus licht 
Floralis gebruikt al zes jaar ReduFuse. “Je maakt het licht diffuus zodat het dieper in het gewas doordringt. Je verliest door deze coating nauwelijks licht terwijl het kasklimaat veel aangenamer wordt, voor zowel de planten als de medewerkers. Het werkt veel fijner: de mensen vinden het heerlijk en alleen al daarom vind ik het een groot pluspunt.”

“De planttemperatuur blijft stabieler”, vervolgt Jan-Willem. “Bij te veel wisselingen krijg je kwaliteitsproblemen. We hebben nooit een andere coating overwogen, omdat we hier tevreden over zijn.” 

Loonbedrijf Klaas Quartel zet ReduFuse eind april of begin mei op het kasdek en op de zijgevel aan de zonkant. In september of begin oktober gaat de coating er weer van af. “Het precieze tijdstip van verwijderen ligt aan het weer in de nazomer. We zien wel enige slijtage, maar dat is niet zo erg. Om dat tegen te gaan kan je meer emmers kunnen gebruiken. Wij willen juist licht coaten; 12 tot 13 emmers per hectare. Dat geeft voor ons het beste resultaat.”

Voor meer informatie:
Mardenkro
Geerstraat 8
5111 PS Baarle-Nassau
+31 (0)13 507 70 69
sales@redusystems.com
www.redusystems.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven