Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karel Bolckmans, COO Biobest:

"AI en robotica zullen ons naar de Olympische versie van IPM brengen"

"Datagedreven telen is groot, in de gehele tuinbouwsector. Veel telers hebben iets met autonoom telen, data gedreven kasmanagement en geavanceerde analyse. We zijn ervan overtuigd dat deze revolutie ook een impact zal hebben op biologische gewasbescherming," zegt Karel Bolckmans, COO van Biobest. "Als kunstmatige intelligentie (AI) tenslotte kan helpen bij efficiënter telen en het halen van meer oogst, zal het zeker ook verdere verbeteringen geven voor het IPM programma."

"Aangezien retailers het hele jaar door een compleet productgamma van bijvoorbeeld kastomaten wil aanbieden en met zo weinig mogelijk leveranciers zaken wil doen, zien we een evolutie naar een snelle schaalvergroting van de glastuinbouw. Telers moeten twaalf maanden per jaar voldoende hoeveelheden van een compleet aanbod telen, van cherrytomaat tot vleestomaat en alles daartussenin. Het resulteert in grotere, internationale bedrijven met meerdere locaties, die te complex kunnen zijn om te controleren. Met datagestuurd telen kun je het overzicht houden", legt Karel uit. 

"We zien ook dat datagedreven teelt het veel beter doet dan wat telers zelf kunnen, als het gaat om het optimaliseren van de plantengroei. We gaan over op telen op basis van harde data, niet op onderbuikgevoel."

"Hetzelfde geldt voor IPM. De resultaten van biologische IPM tools hangen vooral af van de vraag of men weet wat er precies gebeurt in de kas. Hoe beter je weet hoe het met je planten, hun ziektes en diens natuurlijke vijanden gaat, hoe efficiënter en effectiever je gewasbescherming kunt inzetten en hoe minder chemische middelen je nodig hebt."

Partnerschappen en eigen ontwikkeling
In mei vorig jaar lanceerde Biobest Crop-Scanner, een scoutapp voor het registreren van de locatie, de ernst en de identiteit van ziekten en plagen in het gewas. Door heatmaps en grafieken worden deze gegevens duidelijk gevisualiseerd en krijgt de teler een beter overzicht van de situatie in zijn gewas en kan zijn Biobest-adviseur hem het best mogelijke advies geven.

Kort geleden is Biobest een partnerschap aangegaan met het Canadese bedrijf Ecoation, dat een mobiel data-oogstplatform heeft ontwikkeld dat biologie, computervisie en sensortechnologie, kunstmatige intelligentie en robotica combineert. "We hebben al enkele jaren contact en hebben onlangs besloten om samen te werken bij het creëren van IPM 3.0. Hun camera's, sensoren en autonome voertuigen stellen ons in staat de best mogelijke gegevens te verzamelen die als input dienen voor een op Decision Support System, gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Dat zorgt dat we telers kunnen voorzien van het beste technische advies met betrekking tot IPM," legt Karel uit. 

"Tegelijkertijd hebben telers te kampen gehad met verschillende ernstige virusuitbraken, waarvan ToBRFV en Covid-19 er maar een paar waren. Dit heeft het voor ons moeilijker gemaakt om onze klanten regelmatig persoonlijk te bezoeken om hen van technisch advies te voorzien. Maar hoe krijg je goede informatie van telers over de situatie in de teelt als je ze niet kunt bezoeken? De webgebaseerde gebruikersinterface van Ecoation maakt advies op afstand mogelijk, waardoor het niet nodig is vaak ter plaatste te gaan kijken."

En er is meer. Eerder deze maand kondigde Biobest haar investering in Arugga aan, een Israëlische ontwerper van een robotische tomatenbestuiver. Het kan lijken op een alternatief voor de Biobest bijen, en dat is het eigenlijk ook. "Maar ons doel is niet om de meeste bijen of natuurlijke vijanden of mijten te verkopen. We willen de betrouwbaarste leverancier van de meest effectieve oplossingen voor bestuiving en IPM zijn, in een wereld die wordt gekarakteriseerd door snelle innovatie." Dat klinkt misschien als een grote verandering voor het bedrijf, maar Karel benadrukt dat het zeker niet zo'n overhaaste beslissing is als dat het lijkt. "We zijn ervan overtuigd dat het toegang hebben tot goede informatie over de status van plagen, ziektes en natuurlijke vijanden in het gewas, telers in staat zal stellen meer vertrouwen te krijgen in IPM op biologische basis, en dat ze daarom minder snel naar de chemie zullen grijpen."

"We hebben de afgelopen drie jaar extensief onderzoek gedaan, waarin we de beschikbare technologieën en patenten hebben bekeken. Op die manier hebben we de conclusie getrokken dat Ecoation een prachtige match heeft gemaakt, niet alleen qua technologie maar ook wat betreft visie en bedrijfscultuur. Dat geldt ook voor Arugga. Hun technologieën ondersteunen de ontwikkeling van de tuinbouw, om de steeds grotere uitdagingen van schaalvergroting, arbeidstekorten en marktvraag, aan te kunnen."

De technologieën gaan verder dan IPM. De Ecoation-technologie bijvoorbeeld, heeft ook betrekking op opbrengstvoorspelling, hoge-resolutie klimaatmetingen, en kwaliteitscontrole van het gewaswerk. "Door de Ecoation-technologie kunnen afwijkingen veel vroeger worden opgespoord, waardoor uitbraken van ziekten en plagen kunnen worden voorspeld en voorkomen. Non-stop overal meten is ons ideaalbeeld. Zo komen we meer te weten over het effect van het klimaat op de plant en, nog belangrijker, over de effecten van de gewasbeschermingsmaatregelen."

Karel ziet steeds meer interesse van telers in dit soort technologie. "Er is een groeiende markt voor residuvrije groente en fruit. In die richting gaan we. Ons doel is telers helpen dit op de beste manier te doen: met steun van robotica en AI."

Voor meer informatie:
Biobest
Publicatiedatum: