Identificeren virussen en bacteriën krijgt boost met nieuwe Next Generation Sequencing techniek

Veel onderzoek aan gewas, water of substraten wordt gedaan via DNA-methoden waarbij zogenaamde PCR-technieken ingezet worden. Voor elk specifieke soort van bacterie, schimmel, virus of viroïde is dan een specifieke test ontwikkeld. Vaak wordt bijvoorbeeld voor roos het water of het gewas ingezet voor een zogenaamde DNA-pakket-roos zodat daarmee direct de belangrijkste ziekten onderzocht worden. Groen Agro Control heeft voor meer dan 150 ziekten een PCR-methode in huis.

Ines van Marrewijk van Groen Agro Control

De realtime PCR-DNA techniek van Groen Agro Control is naar eigen zegen de enige kwantitatieve DNA-techniek die gevoelig genoeg is om ziekteverwekkers bij zeer lage concentraties aan te kunnen tonen en die tevens de hoogte van de infectiedruk kan bepalen. Methoden op basis van DNA-scans hebben het nadeel dat ze ziekteverwekkers niet vroegtijdig opsporen en daarom heeft men deze DNA-scan methode bewust niet. In de praktijk zet men PCR-analyse in voor monitoring van waterkwaliteit, voor diagnose en zieke planten maar ook voor het controleren op gezond stekgoed en zaden. Op deze manier draagt het bedrijf bij aan borging van ziektevrij uitgangsmateriaal.

Een van de nieuwe technieken die Groen Agro Control sinds kort in huis heeft om virussen en de identificatie van bacteriën een boost te geven, is de nieuwe techniek van Next Generation Sequencing. Middels DNA-sequentie kunnen verschillende varianten binnen een virus, bacterie of schimmel onderscheiden worden. Zo kunnen verschillende genetische varianten beter in kaart gebracht worden. Ook kan met er een kwaliteitscontrole mee uitvoeren op microbiologische producten. Zo controleert de klant dat er bijvoorbeeld alleen Trichoderma in een gekocht middel zit en geen andere bijkomstige (ongewenste) micro-organismen.

In de toekomst wil Groen Agro Control met DNA-sequentie meer informatie halen uit drainwater of wortels zodat de microbiologische samenstelling maximaal in kaart gebracht wordt. Hierbij worden dan zowel de nuttige als de schadelijke bacteriën, schimmels en virussen gedetecteerd. Voor elke toepassing zal de DNA-sequentie methode eerst gevalideerd worden voor kwalitatief hoogwaardige resultaten.

Voor meer informatie: 
Ines van Marrewijk
Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
+31 (0) 15-2572511
+31 (0) 6-11347778
i.vanmarrewijk@agrocontrol.nl
www.agrocontrol.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven