Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beleidsmedewerkers LNV de kas in

Op initiatief van Glastuinbouw Nederland heeft een aantal beleidsmedewerkers van het ministerie van LNV een bezoek gebracht aan bedrijven in de glastuinbouw. Zij hadden op voorhand hun voorkeur aangegeven voor de glastuinbouw gerelateerde onderwerpen waarover ze meer wilden weten. Onderstaand een bondig verslag van de bedrijfsbezoeken.


 
Bezoek John van Himbergen aan LKP Plants
In dit werkbezoek legde mede-eigenaar Hans Koolhaas van Bromeliaspecialist LKP plant uit Moerkapelle uit hoe bedrijven middels energiebesparing en gebruik van onder andere restwarmte uit Rotterdam bezig is met het beperken van de CO2-emissie. Daarbij werd (nogmaals) aandacht gevraagd voor het belang van de CO2-voorziening als randvoorwaarde voor deze energietransitie. Specifiek werd aandacht gevraagd dat door niet-optimale prikkels mogelijk CO2 verdwijnt in opslag onder de Noordzee, in plaats van levering aan de glastuinbouw en dat er voldoende stimulans moet zijn om ook CO2 van bijvoorbeeld afvalenergiebedrijven te leveren aan de glastuinbouw. (Dennis Medema)

Bezoek Sandra van Winden en Klaas de Vries aan Prominent
Jacco Besuijen van Prominent nam Sandra van Winden en Klaas de Vries mee in de wereld van de glastuinbouw. Omdat beide LNV’ers relatief nieuw zijn op het glastuinbouwdossier begon Jacco bij de basis: Wat zijn de behoeftes van een plant en hoe vertalen die zich in de energievoorziening van een bedrijf en de keuzes die daar worden gemaakt? Alles gebeurt met een reden. Naast Jacco was ook Jeroen Koning van Flynth aanwezig om de gasten mee te nemen in de verschillende subsidieregelingen in relatie tot investeringen en duurzaamheid. In het bezoek kwam ook de positie van de WKK aan bod, over de rol die warmtekrachtkoppeling speelt in de flexibiliteit van het elektriciteitsnet in Nederland. (Alexander Formsma)

Bezoek Jolanda Mourits en Teun Bokhoven aan Hoogweg Paprikakwekerijen
Hans Olsthoorn nam Jolanda Mourits en Teun Bokhoven (onafhankelijk procesbegeleider van het energieconvenant 2021-2030) mee in de stappen die Hoogweg de afgelopen jaren in Luttelgeest heeft gezet in de verduurzaming van het bedrijf. Met de warmtebehoefte volledig ingevuld door biomassa, geothermie en warmtepompen, is het bedrijf koploper in een duurzame energievoorziening. De groep bracht ook nog een bezoek aan de twee 15 MWatt biomassaketels waar lokaal snoeihout (max. 100 km radius) wordt omgezet in duurzame warmte voor de ruim 100 ha paprikakassen. (Alexander Formsma)

Bezoek Floris Leijdekkers aan Koppert Cress
Directeur Ruud Paauwe van Glastuinbouw Nederland nam Floris Leijdekkers mee naam Koppert Cress in Monster. Daar gaf Rob Baan niet alleen een uiteenzetting over zijn duurzame glastuinbouwbedrijf, maar ging hij ook in op het grootste knelpunt van Koppert Cress, de ODE-heffing. Daarover heeft Rob Baan de afgelopen anderhalf jaar al meerdere keren de dialoog gezocht met overheid en politiek. LNV-ambtenaar Floris Leijdekkers was daarnaast ook geïnteresseerd in de huidige relatie tussen Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LNV en wat de sector aan LNV wil meegeven. (Ruud Paauwe)

Bezoek Inge Lardinois aan Rijk Zwaan
Bij Rijk Zwaan in De Lier gaf Anneke van de Kamp een presentatie over het zaadveredelingsbedrijf. Daarin werd ingegaan op de vragen en onderwerpen die Inge Lardinois op voorhand aan Rijk Zwaan had gesteld: Hoe haakt Rijk Zwaan in op maatschappelijke uitdagingen, zoals minder belasting voor het milieu (bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, watergebruik, minder CO2-uitstoot) en aanpassing aan een veranderend klimaat (droogte, wateroverlast). Daarnaast was de LNV-ambtenaar benieuwd naar hetgeen Rijk Zwaan doet aan biologische tuinbouw, aan innovatie in brede zin en aan marketing van gezonde producten. Verder vroeg zij Rijk Zwaan en Glastuinbouw Nederland om suggesties voor overheidsbeleid om productie en consumptie van duurzame en gezonde groenten te bevorderen. (Ruud Paauwe)

Voor meer informatie:
Glastuinbouw Nederland
www.glastuinbouwnederland.nl 

Publicatiedatum: