Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Glastuinbouw China moet ook innoveren zónder overheid

Tholen - China is een agrarisch land, met een enorm areaal. Veel van de bedekte teelt in het land gebeurt onder zogenoemde 'solar' kassen, die qua techniek vrij eenvoudig zijn. “Je maakt dan een wal van aarde of beton, een soort muur,” vertelt Robert Keijzer, de man van Kubo in China. “Aan de zonzijde van die wal of muur span je folie, en daar kan je je gewas onder telen. Heel eenvoudig, maar het werkt wel.”

Maar het kan natuurlijk een stuk productiever en energievriendelijker. “Jarenlang hebben die kassen prima voldaan, maar een jaar of acht geleden heeft de Chinese overheid een andere weg ingeslagen, met een nadruk op modernisering. Grondstoffen worden schaarser, en ze willen meer productiviteit uit de vierkante meters halen.”

Daarbij komt nog de klimaatverandering. “Dit soort kassen doet niet altijd wat je wil, dus met het oog op voedselvoorziening is men ook op zoek naar meer betrouwbare systemen.”

Modernisering met overheidssteun
In die zoektocht naar moderne teeltsystemen kwam men uit in Nederland. Door Nederlandse bedrijven zijn de afgelopen acht jaar verschillende moderne kassen gebouwd, vaak demonstratiesystemen. “Die kassen zijn helaas niet altijd commercieel succesvol gebleken, maar de overheid in China geeft niet op – linksom of rechtsom moet er gemoderniseerd worden.”

De Chinese overheid stelt daarvoor best wel wat geld en middelen ter beschikking, en inmiddels staan er een aantal moderne kassen van commerciële omvang. “Veelal gebouwd op de leest van Nederlandse technologie,” vertelt Robert. “Soms ook geleverd door Nederlandse technologieleveranciers, en wij hebben met Kubo een flink aantal van die moderne kassen mogen bouwen.”

Commercieel succes
De Chinezen bouwen zelf ook moderne kassen, vaak met hoogwaardige Nederlandse techniek erin. Allemaal hartstikke modern, alleen zorgen die prestigieuze projecten niet voor de gewenste moderniseringsslag die de overheid graag wil. Een project moet namelijk niet alleen modern zijn, maar ook commercieel succes opleveren, en daar wil het nog weleens aan schorten.

“Als je echt een vernieuwing wilt voor de langere termijn, moet er toch geld verdiend worden. De overheid blijft niet subsidiëren, op een gegeven moment moet de zakelijke wereld het overnemen. Op dat punt zijn we nog niet.”

Gelukkig zijn er uitzonderingen. “Een van onze relaties in China is zo’n uitzondering. Echter voor ieder project dat succesvol is volgens de westerse maatstaven, zijn er zeker tien of misschien wel meer die ieder jaar dat ze draaien, geld kosten.”

Voor meer informatie:
KUBO Group
info@kubo.nl
www.kubogroup.nl

Robert Keijzer
+31 610 728 501
rkeijzer@kubo.nl