Christian Schwartz, Gartneriet Rønbæk:

"Mensen willen weer orchideeën"

De phalaenopsis heeft een aantal moeilijke jaren achter de rug en de Deense kweker Christian Schwartz van Gartneriet Rønbæk is dan ook extra blij om te zien dat de vraag naar orchideeën weer aantrekt. Momenteel is hij druk bezig met de Moederdag-zendingen, en dit jaar overtreft de vraag het aanbod. "We zijn helemaal uitverkocht en hebben een enkele keer zelfs nee moeten verkopen." Bovendien zijn de prijzen, in de lijn met gehele assortiment, bovengemiddeld.


Christian Schwartz

Druk met Moederdagzendingen
Bij Gartneriet Rønbæk in Hinnerup worden jaarlijks zo'n 900.000 Phalaenopsisplanten in drie verschillende potmate 6, 9, en 12 cm geproduceerd in hun 2ha grote kas. Na Vrouwendag en Valentijnsdag zijn Kerstmis en Moederdag een van hun belangrijkste feestdagen. Tot begin deze week was het erg druk met verzenden van de Moederdag-bestellingen, die meest bestemd zijn voor de Deense en Duitse markt. In deze (en meer landen over de hele wereld) wordt Moederdag dit jaar op zondag 9 mei gevierd.

Vraag overtreft het aanbod
"De vraag is extreem groot," zegt Schwartz. "In tegenstelling tot voorgaande jaren hebben we nu te maken met een tekort aan planten; we hebben niet genoeg om aan de vraag te voldoen." En alle maten doen het goed. "We zijn helemaal uitverkocht", zegt hij. En als de vraag groter is dan het aanbod, gaan de prijzen meestal omhoog. Daarop hier geen uitzondering, "deze liggen zo'n 5 tot 10 procent boven het gemiddelde."

Wat kan dan de reden zijn van de grote vraag? "Eén reden is waarschijnlijk de Covid-19-situatie; meer mensen zijn thuis en willen hun huis opfleuren. En als we kijken naar bloemen en planten in het algemeen, zien we over de hele linie een toename van de vraag in het afgelopen jaar. Ik ben erg blij dat de mensen weer op zoek zijn naar orchideeën. Een andere reden zou kunnen zijn dat de productie van orchideeën de laatste jaren is afgenomen."

Verwachtingen voor de rest van het jaar
Meestal daalt de vraag na Moederdag. Vorig jaar bleef de vraag echter vrij hoog voor die tijd van het jaar. "Normaal gesproken gaan mensen op weg naar de zomer op zoek naar planten in hun tuin en zijn ze meestal niet op zoek naar planten in hun huis, omdat ze minder binnen zitten en vakantieplannen hebben. Vorig jaar werkten veel mensen echter vanuit huis en wilden ze hun huis opfleuren met planten, zelfs in de zomer. Voor dit jaar weten we nog niet wat er gaat gebeuren, maar ik verwacht dat veel mensen weer thuis zullen blijven en ik hoop dat ze weer voor planten zullen kiezen om hun huis op te fleuren."

Voor meer informatie:
Gartneriet Rønbæk
Christian H. Schwartz
chr@roenbaek.dk
www.roenbaek.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven