Praktijkverklaring én contract voor Adam bij SuperFlora

Vrijdag 16 april heeft Adam een praktijkverklaring ontvangen én een contract bij SuperFlora. Het is het resultaat van een speciaal opgezet project. Adam kreeg de verklaring in aanwezigheid van wethouder Vreugdenhil van de gemeente Westland en diverse andere betrokkenen. 

Meer dan de helft van de mensen in de bijstand en een derde van de mensen met een participatiewetuitkering heeft geen startkwalificatie om de arbeidsmarkt te betreden. Ook onder de werkenden bestaat een groep zonder startkwalificatie. Deze groep heeft veelal een afstand tot of een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Het is daarom belangrijk dat zij een opleiding volgen, maar dat is niet voor iedereen haalbaar. Voor hen is praktijkleren met de praktijkverklaring in het mbo (praktijkleren op maat) opgezet.

V.r.n.l.: Remco Salome (Algemeen Directeur SuperFlora), Saskia Born (Accountmanager Patijnenburg), At Schmidt (Logistiek Manager en begeleider van Adam bij SuperFlora), Adam Hasan, wethouder Piet Vreugdenhil en Eugenie Duijndam – de Man (Projectleider ROC Mondriaan). Foto-credits: Rolf van Koppen Fotografie

MVO
“Ik voel me hier op mijn plaats, heb fijne collega’s en voel me gewaardeerd”, aldus een blije Adam.

At Schmidt, zijn logistiek manager en begeleider van Adam bij SuperFlora, in een reactie: “Adam heeft het werkelijk fantastisch gedaan en vooral ook de ambitie om door te leren. Wij vinden het belangrijk om hem die kans te geven. Zo snijdt het mes aan 2 kanten.”

Algemeen Directeur Remco Salome van SuperFlora noemt het 'een mooi resultaat op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen'. "Als werkgever zie ik het als een sociale plicht om mensen vanuit die MVO-gedachte een plekje te geven. Wij hebben hier in alle takken van ons bedrijf veel jonge mensen in dienst en wij dagen die uit om te blijven leren en groeien in ons bedrijf."

Eugenie Duijndam-de Man, projectleider ROC Mondriaan vertelt over het belang van praktijkleren met de praktijkverklaring in het mbo: “Doordat mensen vaardigheden kunnen opdoen en laten zien bij een werkgever krijgen ze de kans en het zelfvertrouwen om nieuwe wegen in te slaan. Mooi om weer perspectief te hebben en een aanwinst voor de arbeidsmarkt.”

Wethouder Piet Vreugdenhil tijdens de uitreiking: “Ik ben bijzonder trots op Adam dat hij de 2e praktijkverklaring in Westland heeft gehaald en hij nu een contract krijgt bij deze mooie tuinbouw groothandel SuperFlora. Ik moedig iedereen aan om te blijven investeren in opleiding en ontwikkeling. Dat is de beste toegangskaart voor de arbeidsmarkt.”

Doel praktijkleren
Bij Praktijkleren op maat leren werkzoekenden tijdens de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden vaardigheden aan bij potentiële werkgevers voor het kwalificatiedossier van het mbo1. Als dit lukt ontvangt de werkzoekende een praktijkverklaring én zo mogelijk een baan.

Bij personen die al werk hebben, is het de bedoeling dat diegene zich verder ontwikkelt, zodat deze een stevigere basis krijgt. De praktijkverklaring bewijst dat men de werkzaamheden beheerst en zorgt hopelijk voor een duurzame baan. Wellicht is het bovendien een stimulans om zich verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van een volledige mbo-opleiding of delen daarvan.

Toegevoegde waarde voor de werkgever
De inzet van praktijkleren met de praktijkervaring in het mbo is maatwerk, zowel voor de kandidaat als voor de werkgever. Dit betekent dat de werkgever met een kandidaat wordt gematcht die past bij de beschikbare werkplek. Deze werkplek kan de werkgever zelf creëren (jobcreation) door bijvoorbeeld werkzaamheden weg te halen bij personeel om deze in de krappe arbeidsmarkt effectiever in te kunnen zetten. Vervolgens krijgt de werkgever de kans om de toekomstige werknemer de specifieke werkzaamheden aan te leren die nodig zijn voor de vervulling van de functie. Als werkgever meedoen aan praktijkleren op maat is daarnaast een extra mogelijkheid om invulling te geven aan MVO/SROI.

Toegevoegde waarde 
Bij praktijkleren op maat wordt gekeken naar wat past bij de kandidaat en of er een match kan worden gemaakt met een potentiële werkplek bij een werkgever. Deze manier van opleiden onderscheidt zich van het volledig mbo met een vastgestelde inhoud doordat dit uitgaat van maatwerk. De werkplekken zijn bij erkende leerbedrijven, waardoor er begeleiding op maat is. Wanneer het past bij de kandidaat kan praktijkleren met de praktijkervaring in het mbo worden verrijkt met aanvullende lessen en deelexamens. Dit kan een begin zijn van een diploma-gericht traject.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven