Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechtbank staat oogstkrediet noodlijdende teler toe

De Rechtbank Rotterdam heeft vorige week ingestemd met het verstrekken van ruim 8,5 ton oogstkrediet door de bank aan een noodlijdende teler. Zonder oogstkrediet is de teler gedwongen per direct te stoppen. Nu kan de teler het akkoord met (sommige) schuldeisers afronden en de teelt voortzetten.

Volgens de rechtbank zijn de schuldeisers daarbij ook gebaat. Dat concurrente schuldeisers niet allemaal gelijk behandeld worden staat de rechtbank ook toe.

Verliezen
Door grote investeringen in het verleden, een verliesgevende periode van enkele jaren, de reparatie van een defecte warmtevoorziening en tegenvallende prijsvorming van de producten mede als gevolg van de Covid-19 pandemie verkeert de teler in financiële nood. Het gaat bij de teler om seizoensgebonden exploitatie met oogst van eind maart tot begin november. Daarbuiten worden ter voorbereiding van een nieuwe teelt alleen kosten gemaakt.

Faillissement dreigt
Om een dreigend faillissement af te wenden wordt door de teler met de schuldeisers aan een akkoord gewerkt. De teler, met een gemiddelde omzet in de periode eind maart-begin november van 7 miljoen euro, heeft momenteel een kredietbehoefte van 85.000 euro per week om de teelt voor te zetten en om aan betalingsverplichtingen die zijn ontstaan vanaf november 2020 te kunnen voldoen. Medio januari had de teler te maken met een debetstand van bijna 6,5 ton.

Ook zijn er schulden bij concurrente schuldeisers, waarbij op in november een streep is getrokken én concurrente schuldeisers met vorderingen van vóór die datum een akkoord aangeboden krijgen en vorderingen van ná die datum worden voldaan met krediet van de bank.

Krediet akkoord
De rechtbank heeft nu ingestemd met verlening van oogstkrediet. Ook is de rechtbank akkoord met de door de teler ongelijke behandeling van concurrente schuldeisers. Volgens de rechtbank bestaat hier een 'redelijke grond' voor en worden de schuldeisers niet in hun belangen geschaad.

Voor verstrekking van oogstkrediet is een machtiging uitgegeven op voorwaarde dat de teler het krediet inzet om de bedrijfsvoering voort te zetten. De bank is ook bereid dat krediet te verstrekken. Met de uitspraak van de rechtbank kan de teler faillissement afwenden en is het doel de onderneming te herstructureren om financieel gezond te worden en door te gaan.

De uitspraken van de Rechtbank Rotterdam zijn terug te vinden met de zaaknummers C/10/613465 / FT EA 21/211 en C/10/614317 / FT EA 21/288 op rechtspraak.nl